Sarcina – mituri si adevaruri despre ce este indicat si ce nu

Ok, aveti deja rezultatul testelor de sarcina, peste 7-8 luni urmeaza sa aveti un nou membru in familie. De acum, va puteti astepta sa auziti fraze de genul “sa nu faci x in timpul sarcinii, ca se intampla y cu tine sau cu copilul”. Vom incerca sa deslusim mai jos ce este mit si ce este realitate dintre vorbele din batrani.

Daca imi vopesc parul in timpul sarcinii, pigmentii din vopsea pot face rau bebelusului.

Fals. Nu exista suficienta informatie care sa garanteze ca folosirea vopselurilor chimice pe par in perioada sarcinii este absolut sigura. Totusi, unii medici recomanda sa se evite vopseaua de par in primul trimestru al sarcinii. Insa nu este demonstrat faptul ca exista sansele aparitiei unor malformatii chiar si in primul trimestru de sarcina, daca se foloseste vopsea de par.

Nu pot merge la plaja in timpul sarcinii, pentru ca pielea este mai sensibila.

Adevarat. Pe parcurusul sarcinii, pielea este mult mai sensibila, iar expunerea la soare favorizeaza aparitia urticariilor sau a eczemelor care sunt cauzate de caldura. Evitati pe cat posibil expunerea la soare, si ramaneti la umbra. Acelasi lucru este valabil si pentru expunerea la aparatele de bronzare artificiala cu raze UV. Ca o alternativa, puteti alege diferitele crème de bronzare arificiala.

Sunt calatoriile cu avionul in timpul sarcinii, periculoase?

Din punct de vedere strict teoretic, o calatorie cu avionul nu va poate face sa pierdeti sarcina. Insa stresul la care va supuneti, cumulate cu teama de zbor sau indoielile, pot crea situatii specific si probleme. Majoritatea companiilor aeriene permit femeilor insarcinate sa calatoreasca pana cand sarcina ajunge in saptamana 34-35, iar altele va pot solicita o scrisoare medicala de la medicul specialist care va permite zborul.

Sportul in timpul sarcinii poate fi periculos pentru copil.

Fals. Orice medic recomanda miscare cat mai multa in timpul sarcinii. Este adevarat ca daca ati facut sport de performanta inainte de a ramane insarcinata, nu veti mai putea avea acelasi program. Insa, cel mai indicat este sa urmati sfatul medicului in aceasta privinta. El va va indica ce activitati va sunt potrivite si care nu. Totusi, este bine sa aveti in vedere ce nu este recomandat sa faceti: sarituri, abdomen, sa stati pe spate dupa primul trimestrui de sarcina, sa va tineti respiratia in timpul exercitiilor fizice. Cel mai bine este sa urmati cursuri speciale de aerobic pentru gravide.

La fiecare sarcina, voi pierde un dinte.

Fals. Chiar daca cantitatea de calciu administrate in perioada sarcinii este insuficienta, bebelusul isi va lua necesarul de calciu din oase, si nu din dinti. Totusi, anumite probleme ale sarcinii pot duce la diferite probleme ale dintilor, dar care, cu o igiena orala corespunzatoare, pot fi evitate.

Pe perioada sarcinii si a alaptarii, nu este bine sa port sutien cu cadru de sarma.

Adevarat. Rigiditatea cadrului poate interfera cu schimbarile naturale in dimensiunea si forma sanului in timpul sarcinii. Cadrul ar putea obstructiona fluxul marit de sange sau ar putea “turti” sistemul de ducte ale laptelui, provocand dureri, disconfort si poate chiar mastita. Alegeti un sutien cu baretele mai late decat de obicei, si cu sistem de ajustare a lungimii, care va permite ajustarea lui pe perioada sarcinii.

Pot purta, fara riscuri, pantofi cu toc pe toata perioada sarcinii.

Fals. Pantofii cu toc sunt un risc pentru mama, mai ales in ultimele doua trimester de sarcina, deoarece veti creste mult in greutate, forma corpului se va modifica si isi va schimba centrul de greutate, astfel si modul de a merge se va schimba si el: va deveni mai sovaitor, echilibrul va fi mai slab, si astfel riscul de a va pierde echilibrul si sa cadeti va fi mult mai mare. De la regula, nu se exclude pantofii cu toc gross au platformele. Totodata, tocul poate afecta coloana vertebrala, aducand cu sine dureri grave de spate.

Lacul de unghii este daunator in timpul sarcinii.

Fals. S-a demonstrat ca nici un component al lacului de unghii nu prezinta vreun risc. Mai ales, o manichiura bien facuta nu face altceva decat sa va ridice moralul. Asa ca, rasfatati-va.

Innotul in timpul sarcinii ma poate ajuta la relaxare.

Adevarat. Inotul este un bun exercitiu in sarcina deoarece in miscare veti putea folosi ambele grupe de muschi mari ai membrelor inferioare si superioare. Folosirea acestor muschi va permite sa va simtiti mai subtire, in ciuda greutatii acumulate. In plus, innotul este unul dintre cele mai sigure exercitii, iar cel mai indicat stil de innot in timpul sarcinii este stilul bras, sau pluta.

Daca fac radiografii in timpul sarcinii, razele X imi pot afecta bebelusul.

Fals. Cele mai multe radiografii, ca radiografia dentara, nu reprezinta un motiv de ingrijorare deoarece razele X sunt de slaba intensitate si au efect local. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca in cazul radiografiilor efectuate in zona abdomenului, a pelvisului, stomacului, partea inferioara a spatelui si a rinichilor exista sansa unei expuneri mai mari a fatului la radiatii. Totusi, riscul de afectare este mic.
Forma burtii imi poate spune daca bebelusul va fi fata sau baiat.

Fals. In momentul in care burta va incepe sa se vada, sexul copilului este deja format. In realitate, forma burtii este direct dependent a de modul de alimentatie, tonisul vostru muscular.

Greturile sunt mai puternice daca voi avea fata.

Adevarat si fals in acelasi timp. Par sa existe unele dovezi care spun ca femeile spitalizate cu greturi puternice, au avut fete intr-un procent mare. Insa este considerat a fi un mit.

Nu pot lua nici un medicament in timpul sarcinii.

Fals. Exista medicamente care se pot administra femeilor insarcinate. Este bine totusi sa consultati medicul inainte de a va auto-administra orice medicament.

Pe perioada sarcinii trebuie sa mananc cat pentru doi.

Fals. In timpul sarcinii trebuie sa va alimentati normal, singurul plus este de 300 calorii care sunt necesare sarcinii.

Articol anterior:

Urmatorul articol: