Saptamana 7 de sarcina

Evolutia in a 7-a saptamana de sarcina

Daca pana acum nu ati fost la un control medical, este momentul sa o faceti. Deasemenea, este momentul sa va alegeti medicul care va urmari sarcina pana la final.
In saptamana a 7-a se formeaza parul, pleoapele, limba. Trunchiul incepe sa se indrepte, mainile si picioarele devin mai vizibile, iar degetele incep sa capete forma.
Placenta devine din ce in ce mai vizibila, iar fatul pluteste in lichidul amniotic. Cordonul ombilical se lungeste, va continua sa se lungeasca, ceea ce ii va oferi o mai mare libertate de miscare fatului. De acum va putea sa se miste pe toata suprafata uterului.
Capul pastreaza aceeasi disporoportionalitate fata de restul corpului. Fatul incepe sa aibe reflexe slabe, si sa se miste.
In a 7-a saptamana, evolueaza plamanii, se dezvolta abdomenul si se formeaza urechile si sistemul auditiv. Fatul isi poate deschide gura, iar ochii pot fi vizibili.
Spre sfarsitul celei de-a 7-a saptamani, bebelusul are deja dimensiunile unui bob de mazare, cantareste 1,7 grame si masoara 12-16 milimetri.

Schimbari in corp in a 7-a saptamana

Influenta schimbarilor hormonale se simte deja la nivelul tenului. Pot aparea exfolieri, crapaturi, pigmentari (patari) ale pielii tenului. Daca tenul era sensibil si inainte de sarcina, atunci atentia acordata ingrijirii fetei trebuie sa fie deosebita, prin aplicarea unor creme speciale.
Tot sub influenta hormonala, sanii devin sensibili la atingere.
Principalele simptome raman si in aceasta saptamana: urinari dese, greturile nu au disparut, oboseala.
Circulatia sangvina a mamei incepe sa se ingreuneze, de aceea este recomandat ca mama sa faca miscare: cel putin 30 minute de mers pe jos.

Alimentatia in a 7-a saptamana

Scaderile in greutate sunt frecvente in aceast stadiu de evolutie al sarcinii, deoarece organismul inca nu s-a obisnuit cu sarcina. Daca apar vomari dese dupa fiecare masa, este necesara consultarea unui medic, pentru a stabili daca exista sau nu risc.
Este necesara odihna, consumul echilibrat de alimente care contin vitamine si minerale.
Daca aveti in preajma aminale(in apartament sau la curte) si in special caini sau pisici, este necesar sa efectuati 2 analize importante. Fecalele de pisica pot contine un parazit care duce la toxoplasmoza, iar cele de caine toxocara. Aceste infectii trec usor prin placenta, si pot dauna fatului.

Articol anterior:

Urmatorul articol: