Saptamana 6 de sarcina

Evolutia in a 6-a saptamana

In aceasta perioada, embrionul se dezvolta foarte repede.
Capul, in comparatie cu restul corpului, este disproportional. Din acest motiv, se pot observa trasaturile fetei, iar in locul unde se vor dezvolta ulterior ochii, nasul si gura deja se pot observa puncte negre.
Tot la nivelul capului, incep sa se dezvolte urechile.
In locul unde se dezvolta mainile si poicioarele, daca saptamana anterioara apareau mici umflaturi, acum deja se poate observa ca umflatuile s-au transformat in mici labute.
Organele sunt din ce in ce mai pronuntare ca dezvoltare. Deja sunt distincte: ficatul, pancreasul, plamanii, iar inima deja are doua camera. Inima bate de aproximativ 2 ori mai repede decat a unui adult, avand 150 batai/minut.
In aceasta perioada, incepe sa se dezvolte sistemul respirator si sistemul digestiv. Embrionul incepe deja sa dezvolte fibre musculare.
La o luna si jumatate de sarcina, embrionul deja face primele sale miscari. Aceste miscari nu sunt sesizabile, pentru ca nu sunt puternice.
Spre sfarsitul celei de-a 6-a saptamani, bebelusul are deja dimensiunile unui bob de mazare, cantareste 1,7 grame si masoara 10-14 milimetri.

Schimbari in corp in a 6-a saptamana

Influenta schimbarilor hormonale se simte din ce in ce mai puternic. Indispozitiile si schimbarile bruste de stare sunt foarte frecvente.
Tot sub influenta hormonala, sanii incep sa se dezvolte: se intinde areola, sunt mult mai vizible retelele nervoase periferice, iar canalele care conduc laptele spre exterior, se dezvolta si acestea.
Principalele simptome raman si in aceasta saptamana: urinari dese, constipatie.
Circulatia sangvina a mamei incepe sa se ingreuneze, de aceea este recomandat ca mama sa faca miscare: cel putin 30 minute de mers pe jos.
Pot aparea scurgeri, de culoare alb-galbui, care pot persista pana in momentul nasterii. Sunt urmarea contractiei organelor genitale.

Alimentatia in a 6-a saptamana

Este necesara evitarea eforturilor fizice intense de acum inainte. Chiar daca au trecut deja 6 saptamani de sarcina, embrionul nu este prins foarte bine in peretele uterin, riscul de desprindere in urma unui efort este mare, deci iminenta unui avort spontan este si acesta mare.
Incepand cu aceasta perioada, embrionul este direct legat de uter prin intermediul cordonului ombilical, prin care embrionul isi ia substantele nutritive de care are nevoie.
Este necesara continuarea consumului de acid folic, de alimente care contin vitamine (fructe, legume proaspete), dar si calciu (branzeturi, lactate). Daca organismul nu retine suficiente vitamine si minerale din alimentatie, atunci este necesara adiministrarea de suplimente complementare.

Articol anterior:

Urmatorul articol: