Saptamana 5 de sarcina

Evolutia in a 5-a saptamana de sarcina

In aceasta perioada, embrionul se hraneste din uter, de unde isi primeste substantele nutritive.
In saptamana a 5-a, embrionul incearca sa se ataseze de peretele uterului; se formeaza o placenta rudimentara, impreuna cu cordonul ombilical. Prin ambele, atat prin placenta cat si prin cordonul ombilical, se transmit catre embrion oxigenul si substantele nutritive de la mama.
In aceascta saptamana, embrionul dezvolta cap, coada, iar in locul membrelor apar mici umflaturi. Ochii incep sa se dezvolte, apar in zona capului mici deschizaturi, din care se vor forma ulterior gura, nasul, urechile. Creierul evolueaza, astfel incat se observa regiuni distincte ale acestuia.
Din nivelul exterior al embrionului, din ectoderm, se formeaza tubul neural, care lasa loc pentru dezvoltarea ulterioara a organelor sistemului nervos.
Tot in saptamana a 5-a, fatului incepe sa ii bata inima.
Spre sfarsitul celei de-a 5-a saptamani, bebelusul are deja 5-6 cemtimetri.

Schimbari in corp in a 5-a saptamana

Datorita schimbarilor hormonale, a nivelului crescut de progesterone si estrogen, pot aparea somnolente, oboseli, greata sau voma.
Ca si simptome generale, apar simptome de greata matinala, ameteala, dezorientare sau lesin.
Incep sa apara si ‘poftele’, dar si respingerea fata de alte alimente.
Pot fi prezente dureri fizice, crampe in zona pelviana. Foarte rar, pot aparea mici sangerari.

Alimentatia in a 5-a saptamana

Alimentatia nu este cu mult diferita fata de saptamana a 4-a. Este necesar consumul de alimente bogate in vitamine, dar nu trebuie omise nici proteinele. Daca in urma analizelor de sange se descopera insuficienta de vitamine, calciu sau fier, atunci se recomanda suplimente.
Odihna si relaxarea sunt esentiale pentru femeia insarcinata. De asemenea, saptamana a patra este un moment excelent pentru inceperea unor cursuri ante natale, foarte utile in aceasta perioada.

Articol anterior:

Urmatorul articol: