Saptamana 4 de sarcina

A patra saptamana de sarcina

In a patra saptamana de sarcina, fatul incearca sa se prinda si sa se fixeze de peretoo uterului. O data prins, va ramane acolo pentru toata perioada de dezvoltare ramasa.

Evolutia in a 4-a saptamana

In aceasta perioada, embrionul sufera modificari celulare. Cresc retelele vasculare ale copilului, se dezvolta, iar asta ajuta enorm la transportul sangelui in si dinspre fetus. Totodata, retelele vasculare ajuta la transportul oxigenului.
In saptamana a 4-a, embrionul este format din 3 straturi:
– Endodermul – stratul interior, care sta la baza dezvoltarii plamanilor, ficatului si a sistemului digestiv;
– Mesodermul – stratul de mijloc, care sta la baza formarii oaselor, muschilor, rinichilor, organelor sexuale si a inimii;
– Ectodermul – stratul exterior, care sta la baza dezvoltarii tesuturilor si organelor care vor fi pielea, parul, ochii si sistemul nervos.
Spre sfarsitul celei de-a 4-a saptamani, bebelusul are deja 1 centimetru. Pare foarte mic, dar deja are dimensiuni duble fata de saptamana a3-a.

Schimbari in corp in a 4-a saptamana

Datorita schimbarilor hormonale, pot fi prezente urmatoarele simptome:
– Greata si raul de dimineata;
– Dureri de cap;
– Ameteli;
– Lesin;
– Sensibilitatea la mirosuri.

Alimentatia in a 4-a saptamana

Alimentatia nu este cu mult diferita fata de saptamana a 3-a. Este necesar consumul de alimente bogate in vitamine, dar nu trebuie omise nici proteinele. Daca in urma analizelor de sange se descopera insuficienta de vitamine, calciu sau fier, atunci se recomanda suplimente.
Odihna si relaxarea sunt esentiale pentru femeia insarcinata. De asemenea, saptamana a patra este un moment excelent pentru inceperea unor cursuri ante natale, foarte utile in aceasta perioada.

Articol anterior:

Urmatorul articol: