Saptamana 37 de sarcina

Evolutia in a 37-a saptamana

Oasele sunt inca moi, mai ales cele ale craniului, care nu sunt inca perfect inchise; acestea se vor inchide in decurs de 18 luni dupa nastere.
Lanugo, parul fin care a acoperit corpul copilului pana acum, a disparut in totalitate.
Din cauza lipsei de spatiu, miscarile bebelusului sunt din ce in ce mai rare.
Nascut dupa saptamana 37, bebelusul nu mai este considerat prematur.
Bebelusul acumuleaza in greutate intr-un ritm rapid. Spre sfarsitul celei de-a 37-a saptamani, fatul cantareste 3000 grame si masoara 50-52 centimetri.

Schimbari in corp in a 37-a saptamana

Presiunea exercitata de coborarea bebelusului spre pelvis este din ce in ce mai mare, iar durerile pot fi destul de puternice in aceasta zona.
Vizitele saptamanale la medic va vor spune cat de ditatat este colul, si poate stabili cat timp mai este pana la nastere.
Este posibil ca scurgerile sa fie mai intense decat inainte. Multe femei pierd lichid amniotic in aceasta perioada. Daca nu este insotit de sange, este normal. Daca observati insa ca scurgerile sunt insotite de sangerari, inseamna ca nu mai este mult timp pana vine pe lume micutul.
Sanii cresc in aceasta perioada foarte mult in dimensiuni, pregatindu-se pentru lactatie.
Pot incepe contractiile in aceasta perioada. Nu confundati insa contractiile nasterii cu cele Braxton Hicks, care de obicei sunt intermitente si nedureroase. Contractiile nasterii sunt dureroase, iar daca sunt regulate, la un interval de 10 minute, iar daca tot abdomenul este intarit, inseamna ca a inceput travaliul. Anuntati medicul, si mergeti de urgenta catre spital. Este posibil sa se rupa apa, uneori chiar in timpul noptii, asa ca protejati-va salteaua, daca doriti sa mai puteti sa o folositi.

Alimentatia in a 37-a saptamana

Consumati alimente usoare, si beti multe lichide.
Odihniti-va. Daca nu puteti dormi, o baie calda va va ajuta. Insomniile, urinarile frecvente, tensiunea crescuta, nu sunt un prieten pentru somn. Dar trebuie sa va faceti curaj. In curand il veti avea in brate!

Articol anterior:

Urmatorul articol: