Saptamana 28 de sarcina

Evolutia in a 28-a saptamana

Inima bebelusului bate de doua ori mai repede decat cea a unui adult.
In aceasta saptamana, incep sa se dezvolte circumvolutiunile crebrale, iar celulele rosii ale sangelui se produc in principal prin intermediul maduvei osoase.
Narile sunt deschise si in plamani, inca plini cu lichid amniotic, sunt in curs de dezvoltare alveolele. Cu exceptia plamanilor, toate organele principale sunt acum functionale.
Fatul va avea din ce in ce mai putin loc in uter, iar miscarile sale se vor simti din ce in ce mai puternice.
Spre sfarsitul celei de-a 28-a saptamani, fatul cantareste 1000 grame si masoara 39 centimetri.

Schimbari in corp in a 28-a saptamana

Apar contractiile Braxton-Hicks; acestea sunt contractii fiziologice ale muschiului uterin, care il pregatesc pentru nastere. Simptomele contractiilor sunt: intarirea si contractia burtii.
Trimestrul al 3-lea este considerat a fi cel mai dificil, deoarece miscarile si deplasarile se fac cu dificultate, apar durerile lombare din ce in ce mai puternice, picioarele incep sa se umfle, daca nu s-au umflat pana acum.
Vezica urinara incepe sa fie din ce in ce mai solicitata, iar la foarte multe gravide pot aparea pierderi de urina involuntare (la tuse, ras, sau la efort fizic). Se recomanda golirea cat mai des a vezicii.
In aceastra perioada se efectueaza vaccinul RhoGAM, daca mama a fost depistata cu Rh negativ, fapt care ajuta organismul sa secrete anticorpii necesari bebelusului.
Incepand din aceasta saptamana, pana in saptamana 36, vzitele la ginecolog se fac la un interval de 2 saptamani.

Alimentatia in a 28-a saptamana

Organismul are nevoie de 300-350 calorii pe zi, in plus fata de necesarul normal. Incercati sa nu schimbati foarte mult alimentatia, consumati produse care se digera usor.
Chiar daca veti lua in greutate, iar miscarile vor fi din ce in ce mai greoaie, incercati sa nu fiti sedentare. Faceti putina miscare cel putin cateva minute pe zi.

Articol anterior:

Urmatorul articol: