Saptamana 26 de sarcina

Evolutia in a 26-a saptamana

In aceasta saptamana, aparatul auditiv este deplin dezvoltat.
Se formeaza bronhiile si alveolele pulmonare. Plamanii incep sa secrete surfactant, o substanta esentiala pentru ca bebelusul sa poata respire independent.
Distinge variatiile de lumina, deschide pleoapele din ce in ce mai des, iar retina incepe sa se formeze.
Sistemul osos incepe sa se intareasca, mai ales coloana vertebrala.
Spre sfarsitul celei de-a 26-a saptamani, fatul cantareste 830 grame si masoara 35 centimetri.

Schimbari in corp in a 26-a saptamana

Exista posibilitatea dsa se produca colostru, inca din aceasta
perioada a sarcinii, sau doar dupa nastere. Colostrul este o secretie galbena si vascoasa, foarte bogata in anticorpi si reprezinta prima masa a bebelusului, daca va fi hranit la san. Laptele de obicei apare la 2-3 zile dupa nastere.
Arsurile gastrice continua sa dea batai de cap mamei, daca masa este luata la interval lungi. Se recomanda o alimentatie deasa si in cantitati cat mai mici, pentru a favoriza digestia.
Coloana vertebrala este din ce in ce mai solicitata, iar daca mama a avut inainte de sarcina probleme lombare, durerile incepand de acum vor fi din ce in ce mai puternice.

Alimentatia in a 26-a saptamana

Consumati in continuare alimente care contin multe lichide. Este important sa mentineti pielea hidratata, prin cunsumul a minumul 3 litri de lichide pe zi. Acest lucru va ajuta, pe langa hidratarea pielii, sa evitati infectiile urinare, foarte des intalnite in perioada sarcinii.
Daca dezvoltati in aceasta perioada diabet gestational, atentie marita la consumul alimentelor care contin cantitati importante de zaharuri si glucoza.
Evitati sedentarismul. Faceti multa miscare, mergeti cel putin 30-40 de minute pe jos, mergeti la cursuri de gimnastica special pentru gravide, mergeti la bazin. Sunt o multime de optiuni pe care le puteti lua in calcul. Miscarea si sportul sunr benefice, mai ales pentru spate (coloana vertebrala in special) si pentru muschii abdominali si pelvieni (daca faceti gimnastica speciala pentru gravide).

Articol anterior:

Urmatorul articol: