Saptamana 25 de sarcina

Evolutia in a 25-a saptamana de sarcina

Din aceasta saptamana, cresterea sa incetineste, dar devine mai regulata.
Creierul isi continua maturizarea, iar celulele care il compun, se prelungesc cu axoni si dendrite.
Nervii sunt si ei formati, iar acum, in saptamana a 25-a, bebelusul e capabil sa planga.
Pielea capata mai mult vernix, un invelis care protejeaza copilul de aciditatea lichidului amniotic si ajuta la pastrarea temeperaturii corporale dupa nastere.
Incep sa se formeze articulatiile si ligamentele coloanei vertebrale.
Spre sfarsitul celei de-a 25-a saptamani, fatul cantareste 700 grame si masoara 32 centimetri.

Schimbari in corp in a 25-a saptamana

Pana acum, mama a luat foarte mult in greutate. Nu va impacientati; spre sfarsitul sarcinii, veti da jos, la nastere, cel putin: greutatea copilului: 3-4 kilograme; lichidul amniotic: 0.5 – 1 kilogram; placenta: 0.5 – 1 kilogram; greutatea datorata cresterii in volum a sangelui si a lichidelor biologice: 2.0 – 3.5 kilograme; sanii: 1.0 – 1.5 kilograme. Putem aprecia deci, ca la nastere veti da jos cel putin 8 kilograme.
Transpiratia s-ar putea sa devina o problema , deoarece suportati mai greu caldura. Beti suficiente lichide si evitati materialele sintetice.
Datorita presiunii uterului asupra colonului si a efectelor hormonilor de sarcina asupra intestinelor, se agraveaza constipatia si urinarea frecventa.
Modificarea nivelului de hormoni din corp poate provoca o crestere a temperaturii corporale.
Ochii pot suferi de sensibilitate la lumina, si ii puteti simti uscati, un simptom perfect normal al sarcinii denumit si ochi uscati.

Alimentatia in a 25-a saptamana

Pentru ca nivelul de cholesterol este marit in organism, se recomanda evitarea mancarurilor grase, in special cele care contin grasimi saturate.
Pentru a combate constipatia se recomanda o dieta bogata in fibre si consumul corespunzator de lichide.
Evitati sa mancati prea sarat sau prea dulce si sa nu amestecati alimentele

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: