Saptamana 24 de sarcina

Evolutia in a 24-a saptamana

Bebelusul devine din ce in ce mai viguros, mai puternic si mai activ. Isi misca muschii prin miscari ale trunchiului, mainlilor si picioarelor.
In aceasta saptamane se dezvolta si glandele sudoripare.
Plamanii produc o substanta, numita surfactant pulmonar, care acopera suprafata interioara a plaminilor cu aer. Acest lucru ajuta plamanii sa se dezvolte normal si sa ii pregateasca pentru respiratie. Aceasta perioada este cea mai importanta pentru dezvoltarea plamanilor.
Din aceasta saptamana, pielea va continua sa acumuleze grasime si depozite de tesuturi grase. Aceasta se va intari si se va acoperi de pigment.
Perioadele de activitate intense, alterneaza cu perioadele de calm. Bebelusul adoarme si se trezeste la intamplare, fiind foarte activ, mai ales seara sau cand mama incearca sa se odihneasca.
Spre sfarsitul celei de-a 24-a saptamani, fatul cantareste 600 grame si masoara 30 centimetri.

Schimbari in corp in a 24-a saptamana

Incepand cu saptamana a24-a si pana in a 28-a, se dezvolta riscul de aparitie a diabetului gestational. In aceasta perioada se efectueaza un test pentru a determina cantitatea de glucoza din organism, intitulat ‘testul de toleranta la glucoza’. Semnele care ar trebui sa va dea de gandit sunt: crestere in greutate brusca, umflari datorita retentie apei, vedere incetosata neclara, senzatia de puncte intunecoase in fata ochilor, dureri de cap bruste severe sau persistente.
Aceasta perioada este considerate ‘vitala’, deoarece theoretic, incepand din a 24-a saptamana, bebelusul se poate naste oricand. Insa datorita faptului ca plamanii nu sunt inca dezvoltati suficient, si bebelusula utilizeaza inca cordonul ombilical pentru necesarul de aer, sansele ca acesta sa supravietuiasca in incubator la terapie intensiva sunt foarte mici. S-au cunoscut cazuri, mai rare, in care bebelusul a supravietuit dupa cateva luni petrecute in incubator. Sansele sale de supravietuire cresc proportional cu luarea in greutate. O data deposit pragul de 1000 grame, sansele de supravietuire cresc considerabil.

Alimentatia in a 24-a saptamana

Pentru prevenirea diabetului, evitati consumul de hidrati de carbon continuti de paine, fainoase, orez, cartofi, zahar, faina alba.
Consumati proteinele obtinute din carne slaba, oua, peste si lactate; corbohidratii buni precum faina completa, painea integrala, mazarea, legumele verzi; si lipide obtinute din ulei de masline si peste.

Articol anterior:

Urmatorul articol: