Saptamana 2 de sarcina

A 2-a saptamana de sarcina

In a doua saptamana de sarcina se produce fecundarea propriu-zisa a ovulului de catre spermatozoid, in trompele uterine.

Evolutia in a 2-a saptamana

Practic, aceasta este prima saptamana de viata a ovului fecundat, poarta denumirea de ‘blastocit’, cantareste 10 centi-grame, si are o dimensiune de 0,1 milimetri, mai mica decat o gamalie de ac. Blastocitul este format din mici celule care se divid, initial in 2, apoi in 4, 8 si 16 celule, si seamana cu o mura.
Oul fecundat inainteaza jos in trompe, catre cavitatea uterina. Cand ajunge in cavitatea uterine, se fixeaza pe peretele acesteia, unde va incepe dezvoltarea ulterioara. In momentul fixarii sale in cavitatea uterine, oul fecundat are 32 celule, si poarta denumirea de ‘morula’.
La sfarsitul celei de-a doua saptamani, celulele se organizeaza, se divid pana la formarea tesuturilor. Oul devine ‘disc embrionar’.
Discul embrionar se divide apoi in 2 straturi:
– endoderm la interior – strat care sta la baza formarii si dezvoltarii organelor viitorului bebelus: aparatul respirator, aparatul digestive, ficatul, pancreasul, etc.
– ectoderm la exterior – strat care sta la baza formarii si dezvoltarii sistemului nervos central, al stratului epidermic(piele, unghii, par), glandele mamare si organe de simt.
Tot in a 2-a saptamana de sarcina se formeaza din stratul extern al discului embrionar, niste prelungirei ca niste tentacule, care ajuta oul sa se prinda de mucoasa uterina. Ulterior, acestea vor servi si la conectarea la vasele sangvine ale mamei.
Spre sfarsitul celei de-a 2-a saptamana, bebelusul cantareste mau putin de 1 gram si masoara 0,2 milimetri.

Schimbari in corp in a 2-a saptamana

O data ce ultima menstruatie se termina, creste nivelul de estrogen din organism. Acesta este echivalent cu cresterea nivelului de energie.
In uter se formeaza un nou strat de tesut, care adaposteste si hraneste embrionul.
Colul uterin se micsoreaza, ceea ce poate duce la unele dureri in zona mediana a abdomenului.
In a 2-a saptamana, pot fi prezente urmatoarele simptome:
– Greata si raul de dimineata;
– Urinari frecvente;
– Somn agitat;
– Sensibilitatea sanilor;
– Oboseala, epuizare.

Alimentatia in a 2-a saptamana

Incepand cu sfarsitul celei de-a 2-a saptamani, incep sa se formeze organele micutului bebelus. Alimentatia are un rol crucial in dezvoltarea acestuia.
Este necesara asigurarea aportului necesar de vitamine, acid folic si calciu. Acestea poti fi luate din produse lactate, legume si zarzavaturi, dar si din suplimente si vitamine sub forma de capsule. Nu trebuie neglijate nici proteinele din carne, sau fier.

Articol anterior:

Urmatorul articol: