Saptamana 19 de sarcina

Evolutia in a 19-a saptamana de sarcina

In creier se dezvolta milioane de neuroni motorii, care vor deveni nervii prin care muschii se vor conecta la creier. Drept rezultat, copilul va fi capabil sa faca miscari constiente.
Fibrele nervoase din maduva spinarii incep sa se inconjoare cu mielina, adica teaca groasa, care sa conduca impulsurile nervoase.
Muschii pieptului continua sa se dezvolte, ceea ce il va ajuta sa respire cand se va naste. Plamanii au o dezvoltare accelerata a alveolelor pulmonare.
Spre sfarsitul celei de-a 19-a saptamani, fatul cantareste 380 grame si masoara 23 centimetri.

Schimbari in corp in a 19-a saptamana

Datorita presiunii pe care o exercita uterul si asupra stomacului, fapt care incetineste digestia si determina arsuri suparatoare.
Pielea incepe sa se deshidrateze, iar in unele zone ale corpului pot aparea vergeturile (abdomen, coapse, fese). Este foarte util uleiul de masline, sau crème pe baza de unt de cacao.
Picioarele incep sa se umfle, datorita detentiei de apa. Incercati sa purtati pantofi comozi, cu interior medicinal, iar seara sa le odihniti, tinandu-le pe o perna, mai sus de nivelul corpului.
Datorita volumului de sange pompat, care este cu aproximativ 40-50% mai mare, pot aparea bufeuri de tensiune, calduri, palpitatii, senzatii de lesin. Incercati sa nu faceti miscari bruste, sa va ridicati brusc; acestea duc la intensificarea simptomelor.

Alimentatia in a 19-a saptamana

Simptomele de lesin si palpitatii pot fi datorate si lipsei de fier din organism. Verficati acest lucru in urma unor analize de sange. Continuati cu suplimente de fier sau orice altceva va recomanda doctorul.
Continuati sa consumati alimente bogate in calciu si vitamine, si sa faceti miscare. Sedentarismul nu este benefic si duce la ingrasarea in exces.

Articol anterior:

Urmatorul articol: