Saptamana 17 de sarcina

Evolutia in a 17-a saptamana de sarcina

In aceasta perioada, fibrle nervoase ale maduvei spinarii sunt acoperite cu mielina, cholesterol si acizi grasi, care ajuta la conducerea impulsurilor nervoase.
Muschii faciali permit bebelusului sa aibe expresii, precum zambet, grimase.
Cordonul ombilical devine mai puternic, se ingroasa si se lungeste pe masura ce bebelusul creste.
Copilul dezvolta tesut adipos care ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Bebelusul isi tine capul din ce in ce mai drept.
Spre sfarsitul celei de-a 17-a saptamani, fatul cantareste 200 grame si masoara 22 centimetri.

Schimbari in corp in a 17-a saptamana

Pot aparea dureri de picioare, sau dureri aparute prin iritarea nervului sciatic. Durerile pot fi uneori de nesuportat. Durerea poate avea drept cauza cresterea in volum a bebelusului, si care apasa direct pe nerv. Se recomanda miscarea, schimbarea desa a pozitiei.
Datorita eforturilor, pot aparea varicele, mai ales la femeile predispose la varice sau la femeile cu varice preexistente. Se recomanda in perioda sarcinii, mai ales in aceste cazuri speciale, purtarea strampilor medicinali, repaos pe cat de mult posibil, cu mentinerea picioarelor usor ridicate fata de nivelul corpului.
Un alt efect al sarcinii se observa asupra femeii cu deficiente de vedere, si mai ales pentru femeile care poarta lentile de contact. Datorita presiunii ocular care se mareste, multe femei insarcinate, incepand cu aceasta perioada, nu mai pot suporta lentilele de contact.

Alimentatia in a 17-a saptamana

De acum, incepeti sa va ingrasati din ce in ce mai mult. Nu uitati de alimentele bogate in vitamine si minerale, fructe si legume proaspete, dar si produsele lactate bogate in calciu. Daca organismul nu asimileaza substantele nutritive din alimente, atunci continuati administrarea suplimentelor.
Nu uitati sa mancati putin si des si nu sariti peste mesele principale ale zilei.

Articol anterior:

Urmatorul articol: