Saptamana 15 de sarcina

Evolutia in a 15-a saptamana de sarcina

Incepand cu a 15-a si a 16-a saptamana, copilul se face simtit. Mama simte primele miscari, sau mai bine spus, primele lovituri ale bebelusului.
Pielea copilului este foarte subtire inca, iar vasele de sange sunt foarte vizibile.
Tot in aceasta perioada se devolta si cresc unghiile de la maini si de la picioare.
Pe cap, incepe sa creasca niste perisori negri (lanugo), care insa dupa nastere va cadea. Se formeaza urechea interna, oasele urechii interne se sudeaza si se intaresc; se formeaza auzul, dar este mai mult ca probabil, ca fatul sa nu inteleaga nimic din ceea ce aude.
Spre sfarsitul celei de-a 15-a saptamani, fatul cantareste 135 grame si masoara 18 centimetri.

Schimbari in corp in a 15-a saptamana

In aceasta saptamana este indicat sa se efectueze testele pentru sindromul Down, mai ales daca mama sau tatal au peste 35 ani.
Unterul continua sa se mareasca, o data cu cresterea in lungime a copilului. Din aceasta cauza, pot exista dureri ascutite jos, in asmbele parti ale abdomenului.
Este bine sa incepeti sa dormiti pe o parte. Medicii recomanda dormitul pe partea stanga, pentru ca este comfortabil. Dormitul pe spate poate exercita presiuni asupra aortei, mai ales daca mama are probleme cu circulatia. Este complet interzis dormitul pe burta, deoarece exercita presiuni asupra uterului.

Alimentatia in a 15-a saptamana

Apetitul incepe sa creasca, iar o alimentatie bogata in carbohidrati, vitamine, minerale, proteine si grasimi este esentiala. Alimentatia bogata in fructe si legume este de asemenea esentiala pentru a evita deficientele nutritionale destul de raspandite in perioada sarcinii.
Incercati sa nu depuneti efort, sa nu ridicati greutati. Miscarile lejere in aer liber sunt binevenite si chiar recomandate de medici.

Articol anterior:

Urmatorul articol: