Saptamana 14 de sarcina

Evolutia in a 14-a saptamana

Este o saptamana foarte importanta. Incepand cu saptamana a 14-a, organele sexuale ale fatului se maturizeaza si incep sa devina vizibile. Daca este baietel, isi face aparitia prostata, iar daca este fetita, ovarele incep sa se deplaseze dinspre abdomen spre bazinul pelvian.
Glanda tiroida incepe sa secrete hormoni.
Picioarele se lungesc, si ajung la proportii echilibrate, comparativ cu restul corpului.
Fatul devine din ce in ce mai activ, chiar daca mama inca nu il poate simti. Isi poate schimba trasaturile fetei, poate chiar sa se incrunte si sa isi miste sprancenele.
Spre sfarsitul celei de-a 14-a saptamani, fatul cantareste 135 grame si masoara 18 centimetri.

Schimbari in corp in a 14-a saptamana

Incepand de acum, urinarea frecventa, oboseala intensa, raul de dimineata sau din orice alt moment al zilei incep sa se diminueze.
Chiar daca mai este o perioada destul de lunga pana la nastere, sanii incep sa produca fluidul care il va hrani pe copilas in primele zile nastere (colostru).

Alimentatia in a 14-a saptamana

Apetitul incepe sa creasca, iar o alimentatie bogata in carbohidrati, vitamine, minerale, proteine si grasimi este esentiala. Alimentatia bogata in fructe si legume este de asemenea esentiala pentru a evita deficientele nutritionale destul de raspandite in perioada sarcinii.
Incercati sa nu depuneti efort, sa nu ridicati greutati. Miscarile lejere in aer liber sunt binevenite si chiar recomandate de medici.

Articol anterior:

Urmatorul articol: