Saptamana 11 de sarcina

Evolutia in a 11-a saptamana de sarcina

Copilul este dezvoltat destul de bine, dar fragil. Chiar daca nu se poate simti in totalitate, este foarte activ, se misca si se agita foarte mult in interiorul lichidului amniotic.
Fatul este capabil sa inghita, sistemul urinar, inclusiv rinichii, este dezvoltat si functioneaza in totalitate. Fatul se hraneste cu lichid amniotic, pe care ulterior il elimina prin urina, inapoi in lichidul amniotic. Astfel, se ‘recicleaza’ in permanenta.
Placenta este vazut ca un organ, in forma de disc, prin care se hraneste fatul. Se formeaza in primele 10 saptamani de sarcina, iar in a 11-a este formata in totalitate. Placenta are rol protector dar functioneaza si ca un filtru, pentru ca filtreaza toate substantele necesare fatului, si elimina reziduurile arderilor metabolice al acestuia.
Placenta are si rolul de a transfera fatului anticorpi materni, care protejeaza fatul de infectii in viata uterine, si cateva luni dupa nastere.
Capul este in continuare la dimensiuni disproportionate fata de restul corpului, avand aproape jumatate din totalul lungimii.
Organele interne vitale, sunt pe deplin formate si functioneaza in totalitate.
Spre sfarsitul celei de-a 11-a saptamani, fatul cantareste 18 grame si masoara 14 cemtimetri.

Schimbari in corp in a 11-a saptamana

Incepand de acum, greturile matinale ar trebui sa nu mai fie prezente. Daca totusi sunt, vor trebui sa dispara treptat. Daca chiar nu dispar, si sunt la fel de puternice ca in primele saptamani de sarcina, ar trebui sa consultati un medic.
Daca doriti sa mergeti in vacanta, trimestrul al 2-lea este cel mai indicat, pentru ca greturile nu mai sunt prezente, iar stomacul creste si el, in crestere. Deci alimentatia nu ar trebui sa fie o problema.
Datorita activitatii hormonale, volumul sangelui pompat inspre si dinspre inima se mareste. Pot aparea bufeuri.
Exista probabilitatea ca in timpul sarcinii sa apara probleme ale danturii. Dtorita irigatiei sanguine, pot aparea gingivite, leziuni ale mucoasei bucale, afte.

Alimentatia in a 11-a saptamana

Incepand de acum, se pot incepe exercitiile care pot ajuta mama in timpul nasterii. Se recomanda exercitiile Kegal, care constau in contractii ale zonei pelviene. Aceste exercitii se pot face oriunde si oricand, si nu este nevoie de asistenta speciala pentru efectuarea lor.
Pentru protejarea dintilor, se recomanda o alimentative bogata in calciu (lapte, branza, iaurt), dar si fructe lemnoase (nuci, migdale)

Articol anterior:

Urmatorul articol: