Saptamana 10 de sarcina

Evolutia in a 10-a saptamana

Fatul incepe sa ia in greutate din ce in ce mai mult.
A 10-a saptamana este considerata de catre medici o saptamana decisiva, deoarece fatul este fiziologic format in totalitate, iar incepand de acum, continua doar cresterea.
Tot in aceasta saptamana, dispare complet coada embrionara.
Organele sexuale inca nu sunt vizibile, dar daca fatul este baiat, atunci organele sexuale deja sunt formate, si produc testosteron. Exista anumite analize, care pe baza prelevarii unei cantitati mici de lichid amniotic, pot detesta prezenta testosteronului in lichidul amniotic, si astfel se poate detecta daca fatul este baiat sau fata. Aceste analize insa, sunt interzise in mai multe tari, printre care si Romania. Aceste analize sunt complet ilegale.
Spre sfarsitul celei de-a 10-a saptamani, fatul deja este mai mare decat un bob de fasole, cantareste 10 grame si masoara 14-16 cemtimetri.

Schimbari in corp in a 10-a saptamana

Fiecare sarcina, este diferita de la o femeie la alta, si chiar de multe ori la aceeasi femeie o sarcina poate sa se manifeste distinct fata de cea anterioara. Greturile matinale pot fi sau nu insotite de voma.
Primul trimestru de sarcina este de obicei cel mai obositor, datorita schimbarilor care se produc in organism. Apar somnolente, dureri de cap, constipatie, lesinuri si ameteli. Toate acestea pot duce deseori la scaderea zaharului din sange.

Alimentatia in a 10-a saptamana

Stilul de viata trebuie sa se schimbe, daca nu s-a schimbat pana acum. Trebuie respectat un regim de viata sanatos, regim regulat de exercitii, cu miscari in aer liber si mers pe jos. Alimentatia trebuie sa fie bogata in fier, calciu, minerale. Daca este necesar, se pot apela la suplimente.
Odihna este esentiala si benefica, atat pentru mama cat si pentru fat. Se spune ca daca mama simte sau are pofta de ceva, atunci si fatul are nevoie de acelasi lucru. Deci este bine ca ‘poftele’ sa fie luate in seama.

Articol anterior:

Urmatorul articol: