Vremea potrivita pentru inceperea activitatilor sportive

Toti specialistii spun ca sportul si activitatile sportive ajuta la dezvoltarea armonioasa a unui copil, atat fizica cat si psihica. Dar la ce varsta este indicat sa inceapa activitatile sportive? Varsta indicate este cu atat mai repede cu atat mai bine.

Este indicata incurajarea unui copil care nu isi coordoneaza miscarile sa faca gimnastica. Este important insa ca copilului respectiv sa ii placa sportul. Parintii trebuie sa gaseasca activitati care copilului ii place sa le faca, sa fie distractive pentru el, si sa il tina in miscare.

Daca copilul nu este pregatit sau nu vrea sa faca miscare , este bine sa nu fie fortat, dar mai ales, nu este bine ca alt copil sa fie dat ca exemplu sau sa fie comparat cu el. Daca un altul poate face un lucru sau un sport, nu inseamna ca toti copiii la aceeasi varsta pot face la fel de bine acelasi sport. Pentru a detecta ce sport este pe placul copilului, cel mai indicat este ca copilul sa treaca prin toate sporturile care ii plac, pana il gaseste pe cel potrivit.

In functie de varsta, sunt recomandate cateva activitati, in care sunt facute programe speciale pentru varsta lor. La 5-6 ani, cele mai recomandate activitati sunt innotul sau initierea in karate. Totusi in momentul in care se alege sportul definitiv, este bine ca parintii sa tina cont si de personalitatea copilului.
Spre varsta de 7-8 ani, aria sportiva se poate largi, se poate alege tenis, patinaj, dans, sau chiar si sportul de echipa: baschet, handbal sau fotbal.

Se stie ca majoritatea baietilor aleg fotbalul, iar fetele dansul. Este bine ca parintii incerce sa il faca pe cel mic sa vada ca exista si alte sporturi sau activitati in afara de fotbal sau dans. Prin intermediul acestor sporturi, copilul isi va cultiva spiritul de echipa, sa isi depaseasca propriile limite. Prin activitatile sportive, copilul is dezvolta deasemenea increderea in sine, si isi poate chiar descoperi pasiuni si talente ascunse.
Daca totusi nu poate fi convins, este bine sa ii fie facut pe plac, sa se simta sprijinit, chiar sa fie laudat in momentul in care obtine rezultate pozitive. Astfel, va simti suportul din partea celor dragi lui. Un alt aspect important este antrenorul care se ocupa de copil; antrenorul trebuie sa inspire pasiune pentru sport, si nu unul care pune accentul pe a castiga cu orice pret.

Articol anterior:

Urmatorul articol: