Parazitii intestinali

Majoritatea copiilor, unii chiar inca de la varsta frageda, au viermi. Cei mai frecventi viermi sunt limbricii, oxiurii, tenia si giardia. Primele 3 sunt intalnite mai des in mediul rural, in timp de giardia este frecventa mai mult la orase.

Viermii se eradica foarte greu, este nevoie de un tratament foarte puternic, dar care nu intotdeauna da rezultate, pentru ca s-au adaptat si au devenit rezistenti la medicamente, iar colectivitatea a favorizat intotdeauna raspandirea lor.

Deoarece este o boala al carei tratament este de durata, si majoritatea parintilor intrerup tratamentul inainte de timp, persoanele infestate cu viermi scapa cu greu de aceasta ‘pacoste’.

Giardia este un parazit intestinal, care produce boala numita giardiaza sau lambliaza, caracterizata de stare de greata, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale.

Oxiuroza este o parazitoza intestinala produsa de oxiuri (viermi cilindrici mici, care se localizeaza in zona anala si produc mancarimi intense).

Tulburarile produse de prezenta acestor paraziti sunt numeroase si de gravitate variata. De obicei copilul parazitat poate sa se prezinte:

– pierderea pofetei de mancare sau foame exagerata:
-diaree in cazul giardiei
-greata,
– dureri abdominale, uneori destul de acute, localizate intr-o anumita regiune (cateodata -durerile apar in timpul mesei, astfel incat copilul poate refuza sa mai manance),
-anemie cu paloare intensa,
– somn agitat, stari de nervozitate in cazul limbricilor
– scadere in greutate si stoparea cresterii copilului (daca parazitarea este de lunga durata si netratata)
– mancarimi anale in cazul oxiurilor.

Masuri de prevenire si combatere a parazitozelor intestinale:

– Masuri generale de igiena: curatenie, aerisirea incaperilor
– Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora si a toaletelor
– Transportul, pastrarea si preparea alimentelor in conditii de stricta igiena
– Spalarea fructelor si zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziti, chisturi, oua) inainte de refrigerare si inainte de consumare
– Lenjeria de pat si de corp a copiilor bolnavi va fi spalata prin fierbere si calcata
– Masuri de igiena corporala (insusite si de copii, chiar de la varste foarte mici): spalatul pe maini inainte de fiecare masa, taierea regulata a unghiilor, etc.
– Tratarea corecta a celor din anturajul copilului si din colectivitate (gradinita, cresa scoala) indiferent daca prezinta simptome sau nu.

Articol anterior:

Urmatorul articol: