Hernia ombilicala si hernia inghinala

Hernia este o afectiune de care sufera foarte multi bebelusi. Din punct de vedere medical, hernia este o Umflatura formata prin iesirea totala sau partiala a unui organ din cavitatea sa naturala printr-un orificiu natural sau artificial. Marimea poate varia, de la cativa milimetri, pana la 5 centimetri in diametru.

Exista doua tipuri de hernie care se pot dezvolta la copiii in varsta de pana la un an:

1. Hernia ombilicala – care se dezvolta in jurul ombilicului, atunci cand cordonul ombilical nu mai reprezinta o legatura intre placenta si fat. Hernia se dezvolta in momentul in care cordonul ombilical nu se inchide inchide in mod compact.

Hernia ombilicala este frecventa la sugari. In majoritatea cazurilor acestea nu provoaca durere sau alte simptome si se rezolva pe cont propriu (fara tratament) pana in jurul varstei de 2 ani (maxim 5 ani). Hernia ombilicala apare cel mai frecvent la copiii sub varsta de 6 luni, la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere si afecteaza atat baietii cat si fetele in mod egal.

Principalii factori de risc identificati in aparitia herniei ombilicale sunt:

– Greutate mica la nastere
– Nastere premature
– Rasa. S-a demonstrat ca bebelusii de rasa neagra pot prezenta hernia ombilicale mai des decat bebelusii de alte rase.
– Asociereea cu alte afectiuni: sindrom Down, Sindrom Beckwith-Wiedemann

Simptomele herniei ombilicale
Principalul simptom al unei hernii ombilicala este o umflatura situata la nivelul ombilicului, de consistenta moale. Hernia ombilicala necomplicata nu este deobicei dureroasa.
Hernia de obicei nu este vizibila decat la cateva saptamani dupa nastere. Hernia ombilicala necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului, si devine mai evidenta cand copilul plange sau tuseste.

Herniile nu sunt periculoase, ele atrag mai mult atentia decat alte hernii ombilicale din cauza aspectului lor neobisnuit.

Daca hernia nu se retrage de la sine in primii 2 ani de viata, atunci se poate remedia doar pe cale chirurgicala, si poate da simptome suplimentare, precum: greata, varsaturi, iritabilitate, dureri, febra.

2. Hernia inghinala
– apare in zona inghinala, si este frecventa in special la bebelusii de sex masculin. Pe masura ce fetusul masculin creste si se dezvolta pe perioada sarcinii, testiculele se dezvolta in abdomen iar apoi coboara in scrot prin asa-numitul canalul inghinal. Imediat dupa nastere canalul inghinal se inchide prevenind astfel retragerea testiculelor inapoi in abdomen. Daca insa aceasta zona nu se inchide complet, o portiune a intestinului poate ajunge in canalul inghinal printr-o portiune slabita a peretelui abdominal inferior, cauzand hernia. Desi fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal si astfel hernia inghinala poata sa apara si la ele.

Principalii factori de risc ai aparitiei herniei inghinale:

– Copii nascuti prematuri
– Baietii sunt mai predispusi la aparitia herniei inghinale decat fetele

Simptomele herniei inghinale
Simptomele sunt similar cu cele ale herniei ombilicale: umflatura situata la nivelul inghinal (intre coapsa si abdomen), dar este dureroasa.

Tratarea herniei inghinale se realizeaza doar pe cale chirurgicala, si cat mai repede dupa descoperirea ei, pentru a preveni blocarea intestinului in canalul inghinal. Operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit operatia de herniei inghinala.

Articol anterior:

Urmatorul articol: