Bolile copilariei

Bolile copilariei sunt de neevitat pentru orice copil. Majoritatea copiilor fac bolile copilariei de mici, insa sunt si exceptii, unii copii fac doar cateva dintre ele, sau chiar deloc. Daca copilului ii apar bubite, atunci sansele ca el sa aibe una dintre bolile copilariei (rubeola, rujeola, varicela sau scarlatina), este foarte mare.

1. Rujeola

Rujeola mai este cunoscuta si sub numele de pojar, si este o infectie respiratory foarte contagioasa. Se raspandeste cel mai des prin aerosoli, sau prin contactul cu persoanele infestate. Virusul rujeolei se raspandeste in principal de micile picaturi care ies din nasul, gatul si gura cuiva care este in stadiile incipiente ale bolii. Aceste picaturi infectate sunt imprastiate la exterior in timpul stranutului si tusei.

Poate sa apara la orice varsta, dar mai putin in primul an de viata. Primele simptome sunt ca cele de raceala: lacrimarea ochilor si inrosirea lor, sensibilitatea ochilor la lumina, curgerea nasului, febra mare (39-40 grade), lipsa poftei de mancare. Dupa 2-3 zile de febra, apar in mucoasa bucala bubite albe, apoi vor erupe sub forma de pete rosii pe fata, dupa urechi, apoi pe gat, pe corp, iar in cele din urma pe corp. Dupa cateva zile, incep sa dispara in ordinea care au aparut. Perioada de incubatia este de 10-15 zile, iar riscul de contagiere este cel mai ridicat cu 6 zile inainte de eruptie si inca 5 zile dupa.

Se poate trata la domiciliu, cu paracetamol sau alte antitermice. (aspirina este contraindicata, si poate avea consecinte grave). Pe tot parcursul acestei boli, se recomanda consumul multor lichide, tamponarea ochilor cu apa rece.

Se poate apela la vaccinul antirujeolic, care se poate administra la varsta de 12-15 lunim si la 4-6 ani. Pana la varsta de 6 luni, copilul este aparat de anticorpii mamei, daca aceasta a facut boala in trecut.

Complicatiile Rujeolei:
– Infectii la urechi (risc de aparitie: 10%)
– Encefalita (risc de aparitie 0,1%)
– Pneumonie (risc de aparitie 5%)
– Diaree sau voma (frecvente la copii mici si la sugari)

2. Varicela

Varicela mai este cunoscuta si sub numele de varsat de vant. Poate aparea la orice varsta, mai frecvent pana in varsta de 10 ani, dar si la adulti, daca nu au facut boala in copilarie. Primele simptome sunt aparitia febrei, apoi eruptii sub forma de pete rosii, care in decurs de cateva ore capata relief, cu vezicule care contin lichid. In cateva zile, lichidul se restrange, si se transforma in cruste, care dispar in 2 saptamani. Eruptia apare predominant pe corp, dar se pot extinde sip e pielea capului, organe genitale sau mucoase.

Varicela este una dintre cele mai ‘nesuferite’ boli ale copilariei, deoarece eruptia da mancarimi, iar daca cojita cu lichid se rupe, lasa semne pe corp pentru toata viata. Pentru a ajuta la uscarea cojitelor, se tamponeaza veziculele cu pomezi cu mentol. Un alt aspect care trebuie retinut, este acela ca pe toata durata bolii nu se face baie generala, ci doar toaleta partiala, pentru a evita ruperea cojitelor.

Se poate apela la un vaccin anti-varicela, care este optional, si se poate administra la sfatul medicului.

Complicatiile Varicelei:
– Cea mai frecventa complicatie: infectia bacteriana a veziculelor
– Encefalita
– Bolnavii de HIV, leucemie sau cancer pot face complicatii severe

3. Rubeola

Rubeola este o infectie care afecteaza in primul rand pielea si ganglionii limfatici si se transmite prin secretiile din nas sau din gat, prin picaturi fine de lichid.

Rubeola debuteaza cu febra usoara, iar eruptia apare sub forma unor pete rozalii in jurul gurii si pe gat, apoi pe trunchi si membre. Un alt simptom care apare in timpul bolii este marirea ganglionilor cervicali si aparitia durerilor articulare. Perioada de incubatie este de 10-21 zile. Riscul de molipsire este cel mai mare cu cateva zile inainte de eruptie.

Boala poate trece neoservata, nu este grava pentru copii, dar pentru o femeie insarcinata poate fi o problema, mai ales pentru fat, deoarece cauzeaza malformatii grave acestuia.

In timpul bolii, se administreaza multe lichide si medicamente antitermice pe baza de paracetamol.
Se poate apela la vaccinul antirubeolic, la varsta de 15 luni, dar si pentru fetitele care pana la varsta de 11 nu au facut inca boala.

4. Oreionul

Oreionul este o afectiune virala, care se raspandeste prin saliva si poate infecta multe parti ale corpului, dar in mod special glandele salivare care se afla in spatele urechilor. Perioada de incubatie este de 12-21 zile, iar riscul de molipsire cel mai mare se afla cu 5 zile inainte de aparitie si 10 zile dupa.

Primele semne de aparitie ale bolii sunt durerea din spatele urechilor si aparitiei febrei, de cele mai multe ori de 38 grade sau peste. Glandele salivare din spatele urechilor incep sa se umfle in decurs de 2 zile, si dureaza de obicei aproximativ 5 zile.

Durerile din gat trebuie calmate cu ajutorul medicatiei. Inghititul si mancatul pot fi o mare problema in aceasta perioada, iar bautul cu paiul poate fi o solutie. O alta metoa pentru a diminua durerea cauzata de umflarea glandelor, este aplicarea de comprese calde si fierbinti.

Complicatiile oreionului:
– Sensibilitatea crescuta si inflamarea unui testicul
– Inflamarea si umflarea creierului si a altor organe
– Rar, pot aparea encefalita sau meningita
– In cazuri rare, se poate produce pierderea auzului

Se poate apela la vaccine, care se administreaza la varsta de 12-15 luni, iar a doua la varsta de 4-6 ani.

5. Scarlatina

Scarlatina este cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A. Bacteria produce o toxina (otrava) care poate cauza iritatia “rosu aprins” de la care provine numele acestei boli. Cel mai frecvent apare la copiii in varsta de 3-9 ani, in principal in lunile de toamna-iarna. Perioada de incubatie este scurta, de obicei 72 ore, dar poate varia de la 1 la 7 zile. Se raspandeste prin stranut sau tuse.

Debuteaza prin aparitia febrei (de obicei foarte mare), dureri in gat si varsaturi. Eruptia apare pe tot corpul, sub forma unor bubite rosii, in jurul narilor si gurii vor fi prezente palori, care contrasteaza cu roseata pometilor. Limba este incarcata si devine apoi zmeurie. Eruptia paleste treptat si este urmata, dupa 5-10 zile, de descuamarea pielii.

Complicatiile scarlatinei:

– Daca nu este tratata la timp, poate duce la artrita, icter, probleme renale sau febra reumatica.

Articol anterior:

Urmatorul articol: