Varsta ideala pentru a avea primul copil

Varsta ideala pentru a avea primul copil, a fost intotdeauna un subiect de dezbatere foarte intens discutat.

S-au luat si inca se mai iau in continuare in calcul o serie de factori pro sau contra unei mame tinere sau cu varsta mai inaintata.
Daca prin anii ’70-’80 fetele se casatoreau la 17-19 ani si aveau primul copil in primul an de casatorie, in anul 2010, lucrurile au evoluat. Statisticile susutin faptul ca 1 copil din 10 este nascut de catre o mama a carei varste depaseste 40 de ani, iar alti 3 din 10 de catre femei cu varste peste 30 ani.

Motivele acestor schimbari sunt multiple. Orice femeie considera ca soseste vremea sa devina mama atunci cand ‘simte ca este pregatita’. In functie de modul de viata si de mediul in care traieste, acest moment poate veni mai devreme sau mai tarziu.
Ultimele studii spun ca cea mai potrivita varsta pentru a da nastere unui prim copil este intre 27-34 ani. Specialistii au constatat si faptul ca in acest interval de varsta, apar si cele mai multe sarcini accidentale, pentru cuplurile care nu folosesc nici o metoda contraceptiva.

Cei care sunt in favoarea unui copil pana in 30 de ani, spun ca a avea un copil cat mai devreme posibil, este cel mai bine, deoarece mama va fi mult mai aproape de copil din punct de vedere sufleteste, chiar sic and acesta va creste, diferenta de varsta nu se va simti foarte mult.

Un alt aspect in favoarea conceperii unui copil pana in 30 ani, sunt si cele medicale. Medicii sustin ca organismul unei femei intre 20-30 ani este ideal pentru a avea o sarcina normala, fara complicatii, dar mai ales, femeia va avea energie suficienta pentru a face fata unui nou membru in familie.

Tot aspectele medicale, sustin faptul ca o sarcina peste 30 de ani, aduce cu sine o serie de complicatii. Unul dintre acestea este riscul sindromului Down. O data cu inaintarea in varsta, sansele ca bebelusul sa se nasca cu sindrom Down este mult mai mare.
Riscurile sarcinii la o varsta de peste 35 ani

Femeile care raman insarcinate dupa 35 de ani fac mai des diabet, hipertensiune arteriala sau au diverse probleme cu placenta.

Riscul de a face hipertensiune arteriala in timpul sarcinii este dublu la mamicile peste 35 de ani, comparativ cu cele de 20-29 de ani. Diabetul gestational se intalneste si el mult mai frecvent peste 35 de ani – de doua sau trei ori mai des decat la femeile mai tinere, iar studii recente arata ca acest risc este si mai mare daca gravida respectiva este supraponderala.

Aceste cazuri necesita monitorizare atenta si o dieta speciala din partea mamei. Riscul de a avea un copil cu un defect genetic creste odata cu varsta mamei. Concret, riscul sindromului Down creste astfel:

– un copil din 885 afectat – la mame de 30 de ani
– un copil din 365 afectat – la mame cu varsta de 35 de ani
– un copil din 109 afectat – la mame cu varsta de 40 de ani
– un copil din 32 afectat – la mame cu varsta de 45 de ani.

La varsta de 40 de ani deja sarcina poate fi obositoare, dar cu mai putine neplaceri decat o sarcina la 20 de ani, deoarece placenta este mai mica si produce o cantitate mai mica de hormoni. De asemenea, riscul ca fatul sa devolte malformatii este mai mare si este probabil sa apara complicatii la nastere. Dar pe plan psihologic, financiar si social, femeia este mult mai pregatita acum sa aibe un copil pentru ca este mai matura si mai responsabila.

{ 1 comment… read it below or add one }

sultana May 25, 2012 at 01:26

FEMEIA TREBUIE SA FIE TANARA ADICA 19 -21 DE ANI ! ATUNCI COPILUL IESE SANATOS TUN !

Articol anterior:

Urmatorul articol: