Riscuri in preconceptie

La fel ca si sarcina, preconceptia are un rol foarte important legat de ingrijirea sarcinii. Avand in vedere ca majoritatea sarcinilor sunt neplanificate, aceasta perioada este de cele mai multe ori ignorata.

Identificarea unor riscuri biomedicale, a unor anumiti factori nocivi pentru mama sau fetus, inainte de concepere, este deasemenea foarte importanta.

Medicii recomanda un examen medical preconceptiv, atunci cand o femeie se hotaraste sa conceapa un copil, recomandat a fi realizat cu minim 3 luni inainte de momentul dorit. Este considerata de catre sociologi perioada optima pentru pregatirea mentala si fizica a cuplului pentru momentul care va veni.

Ingrijirea preconceptiva este uneori mult mai importanta decat ingrijirea prenatala, in ceea ce priveste prevenirea anomaliilor congenitale sau a anumitor dificultati in sarcina.

In perioada de conceptie atat cuplul/ viitoarea mama cat si medicul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte ce necesita o abordare explicita si atentie deosebita:

Educatie:

– consumul de tutun, alcool si alte droguri ilicite, abuzul de anumite medicamente.
– consumul de acid folic – standard in ingrijirea preconceptiva si prenatala.
– obligatoriu femeia trebuie sa ia medicamente strict la recomandarea medicului curant si sa-l anunte in cazul consumului accidental sau voluntar al oricarui medicament.

Consiliere:

– boli cu transmitere sexuala.
– planificare familiala.
– controlul greutatii corporale (echilibrata, sanatoasa) si dieta.
– importanta sanatatii orale (sanatatea cavitatii bucale si dentare).
– tulburari genetice.

Evaluare:

istoric genetic familial propriu si al viitorului tata: etnie (exista boli genetice ce apar mai frecvent la persoanele de o anumita etnie), boli existente in familie.
istoric medical si examinare fizica: identificarea influentei eventualelor afectiuni si tratamente asupra organismului sau asupra fatului.
istoric obstretic: sarcini pierdute, avorturi, nasteri premature, preeclampsie, sarcina oprita din evolutie, cezariana, etc.
istoric ginecologic (afectiuni, operatii, tratamente ginecologice).
statusul sanatatii si medicamentelor (evaluare clinico-biologica in perioada de preconceptie si stabilirea masurii in care anumite afectiuni ale mamei sau anumite medicamente pe care aceasta le ia pot afecta fatul).
istoricul imunizarilor.
complicatii ale unor sarcini trecute (hemoragii gestationale, hemoragii postpartum, evenimente trombotice, preeclampsie, eclampsie, diabet gestational, incompatibilitatea Rh-ului).

Categorii de riscuri in perioada de preconceptie:

Comportamentale: abuzul de alcool, fumatul, consumul de droguri, violenta domestica, nutritia – alimentatia- suplimentarea alimentara cu acid folic, administratarea de medicamente (doar cu recomandarea medicului), pierderi anterioare de sarcina, preocupari psihologice.
Boli cronice: astm, diabet, boli cardiace, hipotiroidism, obezitate, boli parodoantale;
Genetice: fibroza chistica, fenilcetonuria materna, anemia-siclemie;
BTS: vaginoza bacteriana (variatie a vaginitei), clamidioza, gonoreea, heptatita B, heptatia C, HIV, citologie cervicala (Testul Papanicolau pentru prevenirea displaziei cervicale si cancerului de col uterin), sifilis, etc;
Imunizarea – vaccinarea in preconceptie: HPV, gripa, rubeola, varicela, etc

Articol anterior:

Urmatorul articol: