Primii pasi pentru pregatirea corpului in vederea sarcinii

Ati decis impreuna cu partenerul dvs. de viata ca este mometul ideal pentru a avea un copil. O data decis acest lucru, inainte de a “va pune pe treaba”, majoritatea medicilor recomanda o serie de actiuni, pe care orice viitoare mama trebuie sa le constientizeze, pentru a aduce pe lume un copil perfect sanatos si frumos.

Mai jos, sunt prezentate cele mai comune actiuni, pe care orice viitoare mama trebuie sa le ia.

Intrerupeti contraceptia

Daca utilizati o metoda de contraceptie, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa o intrerupeti. Majoritatea femeilor folosesc pastilele contraceptive, iar medicii recomanda intreruperea lor cu cel putin 6 luni inainte de a ramane insarcinata.

Faceti-va analizele complete.

Este foarte important sa va faceti analizele complete, in momentul in care ati decis sa ramaneti insarcinata. Mergeti la medicul de familie, si solicitati o serie completa de analize de sange, inclusiv pentru bolile cu transmitere sexuala.

O data rezultatele interpretate, discutati cu medicul daca sunt necesare actiuni de imbunatatire a rezultatelor, eventuale suplimente de calciu, fier sau alte vitamine.

In cazul in care sunt necesare imbunatatiri ale rezultatelor, este necesara repetarea lor intr-un decurs de 30-45 zile, timp in care urmati sfatul medicului.

Mergeti la un control ginecologic

Indiferent de rezultatelor analizelor de sange, este necesar si un control ginecologic complet si a analizelor pe care vi le prescrie medicul ginecolog.

Solicitati un control amanuntit si mentionati faptul ca doriti sa ramaneti insarcinata.

Daca ati luat anticonceptionale, este indicat sa luati duphaston. Este un medicament care stimuleaza ovulatia, mai ales dupa un tratament indelungat cu anticonceptionale, iar daca se intampla sa ramaneti insarcinata, acest medicament ajuta la fixarea sarcinii.

Atentie! Nu va autoprescrieti acest medicament! In unele cazuri, organismul nu accepta substantele active ale doctoriei, si poate provoca avortul spontan. Asadar, luati acest medicament doar daca este prescris de medicul ginecolog!

Puneti-va pe treaba!

De indata ce medicul ginecolog va da ‘unda verde’, puteti sa incepeti!

Momentul cel mai propice pentru a putea ramane insarcinata, este in perioada de ovulatie. In functie de perioda menstruala, ovulatia se stabileste printr-un calcul simplu.

Calculul datei ovulatiei

Exista o sumedenie de metode de a calcula data ovulatiei. Prin cea mai simpla metoda, ovulatia se stabileste pentru o menstruatie regulata, de 28 zile. Varful ovulatiei este considerata a fi la a 15-a zi din data primei zile a ultimei perioade menstruale.

Perioada fertila, in care sansele ca ovulul sa fie fecundat sunt cele mai mari, sunt considerate a fi cu 3 zile inainte de data varfului ovulatiei, si inca 2 zile ulterior.

Ca un exemplu, daca prima zi a ultimei perioade menstruale a fost in 1 Ianuarie, Varful ovulatiei este pe data de 15 Ianuarie, iar perioada cea mai fertila este intre 12 Ianuarie si 17 Ianuarie.

Aceasta perioada este cea mai propice, asta nu indica ca in afara acestor 5 zile, nu puteti sa ramaneti insarcinata. Posibilitatea exista, insa procentul de reusita pentru ca ovulul sa fie fecundat, este mai mic.

Pentru o menstruatie neregulata insa, metoda de calcul se complica: numarul de zile cu cat creste perioada dintre doua menstruatii, se adauga la cele 15 zile, pentru a stabili data ovulatiei.

Ca un exemplu, daca perioada medie dintre 2 menstruatii este de 30 zile, iar prima zi a ultimei menstruatii a fost tot 1 Ianuarie, atunci data varfului ovulatiei va fi in 17 Ianuarie (15+2). Perioada cea mai fertila de data aceasta va fi intre zilele 14 Ianuarie – 19 Ianuarie.

Nu va faceti griji!

Bucurati-va de moment! Nu va ganditi la scopul pentru care ‘faceti treaba’. In felul acesta sunteti foarte stresati, si aveti cele mai mari sanse sa nu aveti rezultate. Asa ca, enjoy!

Nu ‘s-a prins’ din prima? Nu trebuie sa va faceti griji! Majoritatea cuplurilor incep sa se ingrijoreze daca nu reusesc sa conceapa din prima luna. Acest lucru este perfect normal, mai ales pentru cuplurile care au utilizat metrode contraceptive. Este perfect obisnuit sa dureze cateva luni pana veti reusi. Daca insa trece anul si tot nu aveti rezultate, abia atunci este necesara consultarea unui medic specialist.

Nota: Articolul reprezinta opinia personala a autorului si are rol orientativ. Nu trebuie inlocuite informatiile din articol cu sfaturile care le obtineti de la medici specialisti.

Articol anterior:

Urmatorul articol: