Ovulatia si perioada cea mai fertila pentru conceptie

Ca si definitie, ovulatia este fenomenul de dezvoltare si eliberare a unui ovul din ovarele femeii.
In jurul datei de ovulatie, este perioada cea mai fertila a femeii, iar cunoasterea acestei date este foarte utila pentru planificarea unei sarcini.

Ca si numerologie, cele doua ovare, contin aproximativ 500.000 ovule, dintre care lunar se maturizeaza doar unul.
Ovulul matur, traieeste in total una pana la doua zile, timp in care ‘calatoreste’ prin trompa uterina catre uter. In tot acest ‘periplu’, daca se intalneste cu spermatozoizi, va fi fecundat. Spermatozoizii pot trai in corpul femeii pana la 5 zile, iar daca are loc un contact sexual inainte de fecundare, acestia pot ‘astepta’ pana la 5 zile pentru a se intalni cu ovulul. De aceea, in calculele zilelor fertile, se ia in considerare o fereastra de 5 zile: 3-4 zile inainte de ovulatie, si 1-2 zile dupa ovulatie.

Dar cand are loc ovulatia?

Daca ar fi sa luam in calcul o menstruatie regulata de 28 de zile, ovulatia apare in cea de-a 14 zi (la jumatatea perioadei). Insa organismul femeii este influentat de stress, oboseala, ceea ce duce la dereglarea ciclului menstrual, iar cu cat menstruatia este mai neregulata, cu atat va fi mai greu de stabilit ziua ovulatiei.

Pentru un ciclu regulat la 29 zile, ovulatia va avea loc in a 15-a zi, pentru un ciclu regulat la 30 zile ovulatia va avea loc in a 16-a zi, s.a.m.d., idea de baza fiind pastrarea unui interval de 14 zile pana la urmatoarea menstruatie.

Pentru un ciclu neregulat (intervalul intre 2 menstruatii nu este egal de la o luna la alta), modalitatea de calcul a perioadei fertile este un pic mai complicata: se va lua perioada cea mai lunga si cea mai scurta din cel putin 10 menstruatii urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile, iar apoi se scade 18. Pentru identificarea ultimei zile a perioadei fertile, se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile, iar din el se scade 11. Pe baza celor doua numere se va putea identifica cu aproximatie perioada fertile dintr-o luna.

Pentru o mai buna determinare a perioadei ovulatiei, este necesarsa observati si schimbarile organismului in perioada ovulatiei:

– Temperatura corpului creste cu cel putin un grad. Determinati aceasta perioada prin observarea temperaturii corpului, cu un termometru, pentru o perioada de cel putin 5-6 zile, la un interval de 8-10 zile de la ultimul ciclu menstrual.
– Mucusul cervical isi schimba textura, devine mai lipicios, si mai subtire.
– Discomfort in zona abdomenului.

Pentru o mai buna determinare a ovulatiei, in farmacii exista teste de ovulatie, care functioneaza pe acelasi principiu ca si testul de sarcina. Acurateatea acestora este de 99,90%, si este foarte util pentru femeile care nu au o menstruatie regulata.

Articol anterior:

Urmatorul articol: