Viata in cuplu dupa nastere

Viata de cuplu sufera o multime de schimbari, inca din momentul in care apare sarcina. Primele saptamani dupa ce veniti acasa, sunt cele mai dificile. Venirea unui membru nou in familie este o bucurie imensa, atat pentru parinti, dar si pentru bunici. Din partea mamei, este nevoie de foarte multa rabdare, pentru a putea mentine echilibrul familial, deoarece trebuie sa imparta dragistea, afectiunea si atentia, fara sa isi neglijeze sotul sau copilul.

Mai mult, venire ape lume a unui copil implica multa responsabilitate, iar de cele mai multe ori aceasta acapareaza timpul si energia. De aceea este foarte importanta constientizarea faptului ca la sfarsitul unei zile ambii parteneri pot fi foarte obositi.

La aceste lucruri, se mai adauga si depresia post-partum, manifestata pe de o parte si prin pierderea apetitului sexual si al interesului pentru partener. Tocmai de aceea daca aceasta situatie persista este necesara adresarea medicului specialist in vederea unui examen medical amanuntit si daca este cazul pentru stabilirea unui tratament.

In general medicii recomanda reluarea vetii de cuplu dupa o perioada de 6 saptamani daca mama a nascut pe cale vaginala, deoarece acest timp este necesar pentru vindecarea corespunzatoare.

Pentru ambii parteneri, este necesara existenta unei rabdari inseminate, mai ales ca schimbarile prin care trece corpul femeii dupa nastere, influenteaza si psihicul acesteia. Nasterea implica si schimbari hormonale care influenteaza starile psihice ale proaspetei mamici. Uneori este posibil ca, in ciuda faptului ca medicul isi da acceptul si fizic totul este bine, femeia sa nu simta nici cea mai mica dorinta sexuala. In acest caz, timpul este singurul in masura sa schimbe lucrurile. Dea ceea, nu este indicata grabirea acestui moment, decat daca ambii parteneri, in special mamica, se simt bine.

Nu uitati de contracepte. Este un aspect important. Desi se spune ca femeile care alapteaza nu pot ramane insarcinate, nu este indicat riscul expunerii.

Articol anterior:

Urmatorul articol: