Refacerea dupa operatia cezariana

Se stie ca refacerea dupa operatia cezariana este mult mai grea decat dupa o nastere normala. Medicii recomanda o supreveghere de 3-5 zile, pana la externare.

Pe masura ce efectul anesteziei trece, incizia va prezenta dureri. Cereti calmante pentru dureri. Din spusele mamelor care au nascut prin cezariana, primele 48 ore sunt cele mai dificile pentru recuperare. Dupa 24 ore, veti fi sfatuita sa faceti miscare, iar cu ajutorul ueni infirmiere veti putea sa va ridicati din pat. Chiar daca la inceput mersul sau statul in sezut par a fi imposibile, cu cat veti face mai multa miscare, cu atat va veti reface mai repede. Tot dupa 24 ore, veti putea reincepe alimentarea, cu mancaruri foarte usoare. La inceput veti putea simti dureri , datorate gazelor stomacale, semn ca intestinele incep sa functioneze.

Prima saptamana petrecuta acasa, nu va asteptati sa va fie usor. Veti avea nevoie de sprijin si ajutor, si mai ales, nu va fie teama sa il cereti.

Daca durerile persista, nu luati calmante pe care medicul nu le-a prescris, mai ales daca alaptati. Acestea pot influenta calitatea laptelui.

Un factor important in recuperarea dupa cezariana este igiena. Trebuie sa fiti foarte atente, pentru a nu forta rana, mai ales in momentul in care va asezati in pozitia de sezut, dar mai ales, sa o pastrati curate, pentru a o feri de infectii. Orice umflatura sau secretia care apare, trebuie tratata imediat.

In primele 6 saptamani dupa nastere, veti avea niste scurgeri vaginale, denumite medical lohii. Acestea sunt niste scurgeri provenite din uter in timpul lauziei, formate din resturi de mucus, sange si tesut. In prima saptamana acesta va avea culoarea rosu-deschis, apoi gradual se va deschide la culoare, pana la deveni alb-galbui.

Dupa 6 saptamani de sarcina, puteti sa incepeti cu exercitiile fizice, pentru recuperarea fizica. Este arhicunoscut ca majoritatea femeilor isi doresc sa revina la forma dinainte de a ramane insarcinata, insa trebuie sa luati in calcul ca nu puteti face acest lucru imediat si brusc. Silueta este un aspect foarte important pentru orice femeie, insa daca alaptati, pana la un an nu trebuie sa va ganditi la cure de slabire, pentru ca acest lucru afecteaza calitatea laptelui, iar copilul nu va avea aceeasi cantitate de substante nutritive in alimentatie. Puteti totusi sa apelati la exercitii fizice, pentru imbunatatirea tonusului muscular.

Articol anterior:

Urmatorul articol: