Nasterea prematura

Aproximativ 12% din totalul copiilor care se nasc in Romania, se nasc prematur. Rata nasterilor premature a scazut in ultimii ani, in mare parte datorita modului in care se ingrijesc viitoarele mame. Totusi, in ciuda cresterii atentiei pentru ele insele, exista anumiti factori care nu pot impiedica nasterile premature, sau riscul nasterii premature este mai ridicat: in cazul sarcinilor gemelare, infectiilor colului sau a placentei, lungimea colului prea scurta, sau administrarea unor minerale si vitamine care pot vaforiza contractiile. Nu luati asadar decat suplimente prescrise de medicul dvs!

Nasterea prematra este considerata nasterea care se produce inainte de saptamana 37 de sarcina dar dupa cea de-a 32-a. Copilul nascut prematur, are de regula sub 2,5 kilograme, lungimea este mai mica de 48 cm, iar plansul sau este foarte scazut. Daca copilul este nascut inainte de saptamana 32, sansele de supravietuire a copilului este foarte mica, iar daca totusi reuseste sa supravietuiasca, copilul poate avea sechele neurologice sau psihomotorii.
De aceea, este bine de evitat nasterile premature, prin depistarea factorilor de risc si in masura posibilului, prin controlarea lor.

Semnele nasterii premature:

– contractii la fiecare zece minute sau mai des.
– dureri de spate care fie apar si dispar, fie sunt constante, dar care nu trec nici prin schimbarea pozitiei sau prin alte masuri de diminuare a disconfortului
– dureri in abdomenul inferior (cu sau fara diaree)
– presiune pelviana sau vaginala
– crampe abdominale asemanatoare celor din timpul menstruatiei
– secretii vaginale apoase
– sangerari vaginale
– simptome asemanatoare gripei: greata, varsaturi , diaree
– scaderea miscarilor fetale (fatul nu mai loveste peretii uterului la fel de des)

Copilul nascut premature piate impiedica nou-nascutul sa respire spontan si va necesita asistenta ventilatorie. In cazul in care corpul nu se adapteaza la temperatura ambianta, exista riscul unei hipotermii, iar prematurul va fi pus in incubator, la o temperatura constanta. Vor fi administrate perfuzii cu solutie de glucoza deoarece exista riscul uneihipoglicemii. Imaturitatea tubului digestiv poate provoca tulburari metabolice si nutritionale.

Pentru alaptarea unui copil prematur este nevoie de foarte multa rabdare, deoarece el nu are inca puterea de a suge atat cat ar trebui, oboseste foarte repede, motiv pentru care si adorme la san.

In primii 2 ani de viata, un copil nascut prematur se poate va dezvolta un pic mai greu fata de un copil nascut la termen. Insa dupa aceasta varsta, dezvoltarea sa intra in linie dreapta, astfel ca nu vor mai fi diferente. Cei mai multi prematuri care sunt nascuti intre 32 si 37 de saptamani de gestatie se dezvolta foarte bine dupa nastere. Problemele pot aparea in cazul celor care se nasc inainte de 28 de saptamani de gestatie, cu o greutate mai mica de 800 de g. Acestia dezvolta un risc mare de a avea ulterior probleme de sanatate.

Prevenirea nasterii premature

Unele sfaturi sunt utile pentru prevenirea nasterii premature.

– Beti aproximativ 250 ml de apa sau suc de fructe la fiecare cateva ore pentru a preveni deshidratarea.
– Adoptati un regim alimentar sanatos si echilibrat si asigurati-va ca luati in greutate intre 11 si 16 kg pe tot parcursul sarcinii.
– Pentru a preveni infectiile tractului urinar, intotdeauna stergeti-va din fata spre inapoi dupa ce urinati.
– Urinati cu regularitate, astfel incat vezica urinara sa fie golita pentru a fi mai putin predispuse la infectii ale tractului urinar, care cresc riscul de contractii premature.
– Purtati chiloti din bumbac. Bumbacul “respira” mai bine decat alte tesaturi si dezvoltarea bacteriilor este inhibata.
– Renuntati la fumat si consumul de droguri, alcool, cafea.
– Evitati sa aveti parteneri sexuali multipli.
– Utilizati prezervative in cazul relatiilor sexuale vaginale.
– Asezati-va cu picioarele ridicate cand aveti timp si nu ridicati obiecte grele.
– Daca aveti contractii foarte frecvente, intrerupeti imediat activitatea fizica si odihniti-va.
– Evitati si reduceti stresul.

Articol anterior:

Urmatorul articol: