Nasterea cu anestezie peridurala

Anestezia peridurala este una dintre cele mai utilizate anestezii intr-o maternitate. Prin aceasta anestezie se urmareste scaderea si chiar indepartarea senzatiilor de durere din cadrul travaliului, dar nu si functiile motrice. Statisticile Ministerului Sanatatii, arata ca mai bine de 50% dintre femei nasc cu anestezie peridurala.

Anestezia se efectueaza intre vertebrele 3 si 4 lombare. Spre deosebire de anestezia in rahii, care se face in acelasi loc, anestezia peridurala nu permite amortirea picioarelor. Procedeul consta in introducerea unui cateter intre vertebrele 3 si 4, dupa ce in prealabil s-a facut o anestezie locala. Cataterul este lasat in regiunea lombara, in caz de necesitate ulterioara. Anestezia isi face efectul in aproximativ 10 minute.

Anestezia nu are nici un efect secundar asupra bebelusului, ofera un confort exceptional, si ii da mamei posibilitatea sa nasca fara teama. Se efectueaza insa doar intr-un anumit moment al travaliului, mai exact atunci cand dilatatia colului uterin a ajuns intre 3 si 5 cm.

Ca orice tehnica medicala, si aceasta isi are avantajele si dezavantajele sale:
Avantaje:

– creste rata dilatatiei
– creste utilizarea inductiei pentru a stimula contractiile si a grabi nasterea

Dezavantaje:

– scade senzatia de impingere si abilitatea de a impinge activ in faza de expulzie
– creste durata travaliului
– creste riscul de hemoragie postpartum
– dureri de cap (cefalee)
– lipsa tonusului vezical post-partum
– pretul crescut al tusei (incepand de la 85 RON si poate ajunge pana la 300 lei in functie de marca) care se achizitioneaza de catre mama din farmacii, plus faptul ca nu toate farmaciile au pe stoc si este necesara comandarea ei in prealabil.

Impartasiti-ne experienta voastra. Cum a fost la voi?

Articol anterior:

Urmatorul articol: