Exercitiile Lamaze

Tehnica Lamaze este o tehnica de nastere, dezvoltata in 1940 de catre medicul francez Fernard Lamaze, ca o alternative la utilizarea interventiei medicale in timpul nasterii. Se spune ca medicul francez a fost influentat de practicile de nastere sovietice , care implicau la acea vreme tehnici de relaxare si respiratie, sub supravegherea indeaproape a unei moase. Aceatsa metoda a devenit foarte populara in Statele Unite, in 1959, dupa ce a fost publicata o carte pe aceasta tema.

Metoda Lamaze initiala, a suferit o multime de modificari, datorita cresterii utilizarii epiduralei, si monitorizarea electronic a fatului pe toata durata nasterii. Cursurile modern de Lamaze, predau mamelor insarcinate o multime de metode pentru a ajuta in procesul de nastere, pentru a reduce durerile associate cu nasterea, si sa ofere o educatie generala despre nastere. Tehnicile permit travaliului sa decurga de la sine, precum si pozitii, masaj, aromaterapie, asociate cu tehnici de respiratii, impingeri spontane, pozitii pentru travaliu si nastere, metoe de alaptare la san, precum si mentinerea copilului alaturi de mama din momentul nasterii.

Multi medici considera tehnica Lamaze o terapie medicala care nu este bazata pe evidente medicale. Eficacitatea sa marita poate fi explicate prin efectul Placebo, sau prin redirectionarea atentiei femeii de la durerile din timpul travaliului la exercitiile de respiratie.

Practicile sanatoase ale tehnicii Lamaze:

Lasarea travaliului sa inceapa de la sine. Lasand corpul sa intre in travaliu de la sine, este de cele mai multe ori mai bine, deoarece este modul cel mai sigur de a sti ca bebelusul este pregatit sa vina pe lume, iar corpul mamei este deasemenea pregatit.
In timpul travaliului este indicat ca viitoarea mama sa schimbe pozitiile, sa se miste si chiar sa mearga. Miscatul in timpul travaliului, nu statul intr-un pat, ajuta femeile sa faca fata contractiilor puternice, in timp ce copilul se deplaseaza usor in pelvis si prin canalul de nastere.
Prietenul/sotul sau persoanele dragi sunt binevenite pentru a-I conferi mamei sprijin. In momentul nasterii, mama se simte mai bine daca este incurajata si sustinuta de persoanele in care ea are incredere.
Evitarea interventiilor medicale care nu sunt absolut necesare din punct de vedere medical. Copiii pot fi expusi inutil la riscuri inutile in momentul in care sunt utilizate interventii intr-o maniera de rutina ca epidurala, inductii, sau monitorizare continua.
Evitatrea nasterii in pozitia stand pe spate, si lasarea corpului sa urmezedrumul firesc. Pozitiile ridicate sunt sigure in timpul impingerii si poate face ca copilul sa iasa mai usor afara.
Mentinerea mamei impreuna cu copilul. Este cel mai bine pentru mama, copil si alaptarea la san. Mama si copilul impartasesc un instinct natural de a fi aproape dupa nastere, iar epertii recomanda ca un copil sanatos sa fie ingrijit prin asa-numita metoda piele-pe-piele, copilul stand la pieptul mamei sau pe abdomenul acesteia.

In Romania, exercitiila Lamaze au inceput sa prinda tot mai mult teren, iar viitoarele mamici apeleaza la aceste cursuri desfasurate in centrele speciale.

Ce se preda la cursurile Lamaze?

– Filozofia si conceptele Lamaze în ceea ce priveste sarcina si nasterea
– Mod de viata sanatos în timpul sarcinii
– Modificarile fiziologice, anatomice si emotionale normale în timpul sarcinii
– Se explica si prezinta etapele travaliului si nasterea;
– Teoriile privind producerea si managementul durerii si a stresului
– Prezentarea diferitelor tehnici relaxare in timpul travaliului
– Rolul si importanta partenerului pe parcursul travaliului si a nasterii
– Proceduri medicale posibile in timpul nasterii: analgezia si anestezia, epidurala, epizotomie, inductia, cezariana
– Evenimente surpriza ce pot aparea în timpul travaliului si a nasterii
– Importanta alaptarii copilului din primele clipe de viata;
– Comportamentul normal al nou-nascutului, care sunt semnalele de alarma
– Contributia parintilor în dezvoltarea armonioasa fizica, psihica si spirituala a copilului

Exercitii practice pentru dobandirea unor abilitati necesare in timpul travaliului si a nasterii:

– exercitii diferite de relaxare, folosind tehnici de respiratie si vizualizare pentru femeia insarcinata si partener
– sustinerea afectiv-emotionala a partenerului în timpul sarcinii si travaliului
– exercitii de diminuare si reducerea durerii in timpul travaliului si a nasterii
– tehnici specifice de masaj si presopunctura pentru perioadele de sarcina, travaliu, nastere si lauzie
– pozitii folosite în timpul travaliului si a nasterii
– analiza etapelor travaliului si a nasterii
– identificarea semnelor de alarma din timpul sarcinii si a travaliului
– pozitii, metodesi tehnici de alaptare
– evaluarea starii de sanatate si emotionale si determinarea necesitatilor nou nascutului
– identificarea semnelor de alarma care pot aparea la nou nascut
– alcatuirea unui plan de activitati pentru parinti pentru primele zile de viata ale nou-nascutului
– exercitiu practic de schimbarea scutecului si imbracarea nou nascutului.

Articol anterior:

Urmatorul articol: