Depresia post-partum

Depresia post-partum este o conditie medicala severa, care poate aparea in primele luni dupa nastere. Statisticile arata ca aproximativ 13% dintre femeile care au nascut sau care au pierdut o sarcina sufra de aceasta boala.

Principala cauza a declansarii depresiei post-partum o constituie schimbarile care au loc in organismul femeii in primele zile dupa nastere. Primele simptome ale depresiei post-partum sunt: insomnia, plans, schimbari bruste de dispozitie, care ating un maxim la 4-5 zile dupa nastere, si ar trebui sa se incheie dupa 2-3 saptamani. Aceasta este considerata tristetea post-partum.

Simptomele se pot agrava dupa o crestere continua de 3-4 luni, su pot da nastere depresiei post-partum. Aceasta se caracterizeaza prin mai multe simptome depresive:

– dispozitie depresiva – plans facil, lipsa de speranta, sentiment de gol interior, asociat sau nu cu anxietate severa
– absenta placerii din toate sau aproape toate activitatile zilnice
– modificari in apetit sau greutate – de obicei o scaderea apetitului si a greutatii, mai rar o crestere
– probleme de somn – de obicei nu poate dormi chiar si atunci cand copilul doarme
– modificari in felul de a vorbi si a merge – de obicei neliniste, dar uneori si incetineala
– oboseala extrema sau pierdere a energiei
– sentimente de lipsa de valoare sau vinovatie, fara o cauza aparenta
– dificultati in concentrarea atentiei si in luarea de decizii
– ganduri despre moarte sau sinucidere. Unele femei cu depresie postpartum au ganduri infricosatoare ca isi vor rani bebelusul; acestea par sa fie mai degraba temeri decat dorinte de a face rau.

Tratamentul este foarte important in aceasta perioada, mai ales trebuie evitata ajungerea mamei in ultima situatie prezentata mai sus, sa aibe ganduri despre moarte sau sinucidere.

Netratata la timp, depresia post-partum poate degenera in Psihoza post-partum. Acestea se dezvolta de obicei la persoanele care au un istoric de tulburare post-partum.
Simptomele cele mai intalnite in psohoza post-partum sunt:

– sentimentul de indepartare de copil, alti oameni si mediul inconjurator (depersonalizare)
– somn intrerupt, chiar si atunci cand copilul doarme
– gandire confuza si dezorganizata, care creste riscul de autoranire, ranire a copilului sau a altor persoane
– modificari drastice ale dispozitiei si comportament bizar
– halucinatii, care implica vazul, mirosul si atingerea
– gandire deliranta care nu se bazeaza pe realitate.

Psihoza postpartum este considerata o urgenta, necesitand tratament medical imediat. In cazul aparitiei simptomelor psihotice, este necesara interventia medicala de urgenta. Pana la initierea tratamentului exista riscul sa fie raniti atat mama cat si copilul.

Factorii de risc

Fiecare femeie are risc de tristete postpartum in primele doua saptamani dupa nastere, datorita modificarilor homonale bruste si a solicitarii determinate de ingrijirea nou-nascutului.
Tosusi, sunt cunoscuti si alti factori:

– absenta sprijinului din partea familiei, partenerului sau a prietenilor
– stres aditional cum ar fi probleme financiare, nou-nascut bolnav sau probleme de familie
– prima sarcina
– depresia in timpul sarcinii actuale; 75% din femeile care sunt depresive in timpul sarcinii vor avea depresie postpartum
– depresie inainte de sarcina; 25% din femeile care au avut un episod depresiv de-a lungul vietii vor avea depresie postpartum
– tulburarea bipolara, cunoscuta si ca boala maniaco-depresiva, poate de asemeni creste riscul de comportament psihotic dupa nastere
– istoric familial de depresie sau tulburare bipolara
– tulburare disforica premenstruala anterioara sarcinii, tipul sever de sindrom premenstrual.

Factorii de risc pentru psihoza postpartum includ:

– istoric personal sau familial de tulburare bipolara. Femeile cu acest factor de risc sunt de 3 ori mai predispuse la psihoza postpartum decat cele fara acest istoric
– psihoza postpartum in antecedente.

In cazul in care femeia a avut psihoza postpartum la o sarcina anterioara, este necesara supravegherea medicala, in special daca apare o noua sarcina.
Tratamentul depresiei si psihozei post-partum se realizeaza numai dupa consultarea unui medic specialist. Acesta poate dispune administrarea unor antidepresive, pe o perioada de cel putin 6 luni, initial pentru tratare, iar apoi pentru prevenirea recaderilor.

Prevenirea depresiei post-partum

Pentru minimalizarea efectelor schimbarilor hormonale postpartum si a stresului, este importanta mentinerea unui echilibru al mintii si al corpului:

– solicitarea ajutorului din partea celor din jur, astfel incat femeia sa doarma destul, sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice si sa obtina cat mai mult sprijin
– evitarea alcoolului, a cofeinei sau a altor droguri si medicamente, daca nu au fost prescrise de medic
– monitorizarea stricta este importanta. Daca femeia este ingrijorata de aparitia depresiei postpartum, este bine ca primul control dupa nastere sa fie dupa 3-4 saptamani si nu dupa 6 saptamani.

Sursa

Articol anterior:

Urmatorul articol: