Varsta potrivita pentru inceperea scolii

Intrebarea a foarte multi parinti in momentul in care vine timpul, este aceea de a stabili varsta la care copilul este pregatit sa inceapa scoala. Pentru cei mai multi dintre parinti, aceasta dilema este omniprezenta in perioada in care copilul ajunge la aceasta varsta.

La varsta de 6-7 ani, in viata copilului se produce un schimb calitativ in dezvoltarea psihologica a copilului. Aceasta dezvoltare este influentata foarte mult de educatia oferita acasa.

Copilul inteligent, care la varsta de 6,5 – 7 ani se plictiseste, se recomanda incorporarea lui la scoala. In modul acesta, copilul obtine o noua stimulare, complexa in domeniul cognitiv. Spre deosebire de copiii hiperactivi, un an suplimentar de gradinita le-ar fi indicat,in special la grupele speciale pregatitoare, pentru dobandirea abilitatilor necesare adaptarii cu scucces la regimul scolar.

Copilul lenes, deasemenea trebuie stimulat, insa cel mai indicat este evaluarea lui psihodianostica, pentru a se stabili daca este sau nu pregatit din punct de vedere emotional si cognitiv pentru inceperea scolii. Acest lucru este recomandat si pentru ceilalti copii.

Indiferent de felul copilului, de varsta la care parintii decid ca este timpul sa inceapa scoala, copilului trebuie sa i se prezinte exercitii asemanatoare cu cele pe care le va vedea la scoala, pentru ca acestea sa nu ii fie deloc straine sis a fie surprins, mai ales cu un an inainte de inceperea efectiva a scolii. Chiar si asa, copilul nu trebuie stresat cu aceste probleme de scoala, etse bine sa fie lasat sa se joace si sa se bucure de copilarie.

Articol anterior:

Urmatorul articol: