Normele elementare de igiena

Inca de cand intra in colectivitate, copilul isi schimba serios obiceiurile. De aceea, este bine ca anumite obiceiuri sa ii ramana inradacinate, printe acestea si normele elementare de igiena.

Obisnuiti-l sa se spele cat mai des pe maini. Este important ca copilul sa se obisnuiasca sa se spele pe manini cu apa si sapun, in momentul in care intra in casa, inainte de masa, dupa ce au folosit toaleta, inainte de culcare. Daca incearca sa se eschiveze, incercati sa ii spuneti sau sa inventati mici istorioare despre un baietel sau o fetita care a devenit urata din cauza faptului ca nu s-a spalat pe maini, si nu a scapat de microi. Aceasta este doar una dintre multiplele modalitati de convingere, iar voi ca parinti trebuie sa va cunoasteti copilul cel mai bine, si veti sti cum sa procedati.

Curatat-i unghiile, si taiati-le in mod regulat. Sub unghii se pot strange o sumedenie de microbe si bacterii, care, pot supravietui linistiti daca unghiile au lungimea propice pentru dezvoltare. De aceea, este datoria voastra ca parinte sa aveti grija de acest aspect.

Nu-l lasati sa manance fructe nespalate.
Orice fruct cumparat din piata sau de la alimentara, contine multe substante chimice la suprafata. Medicii recomanda spalarea lor cu apa si sapun, (detergent chiar!), spunand ca apa simpla nu indeparteaza toate substantele chimice care se afla la suprafata. Insa daca il obisnuiti sa spele fructele doar cu apa, inainte de consum, va puteti considera fericiti.

Invatati-l sa se spele pe dinti dupa fiecare masa! Inca de mic, copilul trebuie sa stie ca dupa fiecare masa, exista pericolul ca dintii sa fie atacati de bacterii. Pe langa periajul de dimineata si cel de seara, este bine ca copilul sa se obisnuiasca s cu periajele intermediare. Pentru a-I putea convinge, cumparati-le periute de dinti dragalase, speciale pentru ei, iar pasta de dinti sa fie neaparat cu fluor. Cereti sfatul medicului stomatolog pentru utilizarea produselor potrivite pentru copilul vostru.

Articol anterior:

Urmatorul articol: