Greseli frecvente ce se pot face in educatia copiilor

Educatia primita in familie in primii ani de viata inseamna foarte mult, deoarece comportamentul din aceasta perioada se fixeaza cel mai bine, iar comportamentul vostru ca parinti si modul in care alegeti sa va educati copilul va apartine in totalitate.

Exemplul pe care il dati voi copilului, conteaza foarte mult. Imaginati-va cum va reactiona el, daca ii veti zice sa nu faca ceva, dar va vede pe voi ca il faceti. Nu este normal sa va intrebe ‘tu de ce faci, dar imi spui mie sa nu fac’.

Lipsa consensului in masurile luate de parinti. Incercati sa luati amandoi aceeasi decizie in ceea ce priveste copilul. Chiar daca nu sunteti de acord cu decizia luata ce celalalt, nu este permisa schimbarea ei, mai ales in fata copilului. Discutiile referitoare la ‘de ce asa si nu altcumva’ vor avea loc atunci cand copilul nu este de fata.

Gasiti un raspuns plauzibil pentru intrebarile lui. Cea mai frecventa greseala este sa ii raspundeti ‘nu stiu’ la intrebarile pe care vi le adreseaza. Prin aceasta atitudine, il veti converti intr-un frustrat, dar mai ales, nu ii veti stimula imaginatia.

Consecventa in regulile impuse.
Revenirea la vechile decizii sau anularea imediata a unor pedepse, nu pot face altceva decat sa il deruteze si mai tare. Copilul trebuie sa stie ca exista niste reguli, iar incalcarea lor aduce cu sine anumite efecte.

Atribuiti-i responsabilitati. Delegati-i mici sarcini pe care sa le faca in casa sau pe langa casa. Spuneti-i ca aceea este responsabilitatea lui, si ca este necesar ca el sa o duca la bun sfarsit, iar fiecare membru al familiei are anumite treburi pe care le face. Astfel copilul va invata notiunea finalitatii, dar mai ales va avea satisfactia unui lucru facut de el. Totodata, incurajati-l sa participe in diverse competitii; astfel, isi va dezvolta personalitatea, si va invata sa nu fie timid.

Nu il rasfatati.
Este absolut de inteles sa va iubiti copilul, sa ii faceti poftele, insa pana la un anumit punct. Ajutati-l, incurajati-l, iubiti-l, insa trebuie sa ii explicate sis a constientizeze ca exista anumite limite, si nu ‘tot ce zboara se mananca’.

Nu ii iertati toate greselile. Daca el sparge un lucru, iar voiu nu luati nici o masura, copilului nici nu ii va trece prin cap ca a facut un lucru rau, asadar va mai sparge si alta data. Nu e musai sa il pedepsiti, explicati-i insa ca nu are voie sa faca asta si, cel mai important, explicati-i DE CE nu are voie. Nu ridicati vocea si vorbiti-i pe un ton cat mai cald.

Nu faceti aceleasi greseli ca parintii vostri.
Cu siguranta ati avut momente in copilaria voastra cand parintii au luat niste decizii care v-au marcat, sau care nu v-au fost pe plac. Incercati ep cat posibil sa lasati copilul sa ia propriile decizii in ceea ce priveste activitatea extrascolara pe care vrea sa o practice (sport, arta, dansuri). Sintagmele si comparatiile de tipul ‘si mie mama mi-a facut la fel si nu am patit nimic’, nu isi au rostul in educatia copilului vostru.

Castigati-va increderea copilului vostru, si nu teama lui. Se stie ca educatia cea mai buna se face cu ‘vorba buna’ si cu rabdare. In momentul in care copilul aude fraze de tipul ‘eu te-am facut, eu te omor’, nu va face altceva decat sa se teama de voi.

Impartasiti-ne si din experienta voastra, prin ce ati trecut impreuna cu cel mic. Speram, ca de obicei, ca sfaturile noastre sa va fie utile
.

Articol anterior:

Urmatorul articol: