Dezvoltarea copilului intr-un mediu violent

Violenta in familie este un fenomen cu care societatea noastra se confrunta din ce in ce mai des. Violenta in familie s-a extins destul de mult, mai ales pentru ca persoanele afectate de acest fenomen refuza sa recunoaca acest lucru fie din rusine, fie de teama repercusiunilor. Acest fenomen afecteaza atat persoanele adulte membre ale familiei, dar in mod special minorii.

Minorii care cresc intr-un mediu violent, in care parintii isi arunca vorbe grele unul altuia, in care certurile parintilor sunt frecvente, au probleme de adaptabilitate. Ei se izoleaza fata de ceilalti copii, se inchid in ei insisi, nu comunica cu ceilalti copii din jurul lor. Tipul acesta de copii, au nevoie disperata de dragoste sis a simta senzatia de siguranta. Aceste dosua elemente lispesc cu desavarsire din randul famiilor violente, pentru ca parintele-victima a violentei, nu mai este capabil sa asigure ingrijirea de naza necesara a minorului. Astfel, copilul care creste intr-un asemenea mediu, in care deseori este neglijat si expus, dezvolta comportamente care il face usor de recunoscut:

– Copilul are probleme fizice, se dezvolta mai lent, este predispus la accidente mai frecvente in afara casei.
– Copilul are probleme emotionale si mentale: se simte vinovat, ii este frica sa nu fie abandonat, este anxios.
– Copilul dezvolta probleme psihologice: nu are incredere in sine, este depresiv si isi compara mereu viata cu cea a colegilor.
– Copilul are tendinta de a fi mereu agresiv, sau din contra poate prezenta pasivitate la agresiunile celorlalti
– Copilul poate avea probleme de concentrare spre studiu, astfel ca performantele scolare pot lipsi cu desavarsire, sau sa oscileze de la o extrema la alta intr-un decurs de timp foarte scurt.
– De cele mai multe ori se identifica cu eroii negativi din povesti.

Orice violenta in familie, poate fi semnalata la cel mai apropiat centru al politiei, in maximum 2 luni de la producerea acesteia. In functie de tipul violentei (agresiune fizica, agresiune verbala, agresiune violenta), politia poate indruma victimele violentei in familie spre adaposturi special amenajate in acest scop. In cadrul adaposturilor, victimele agresiunii si copiii acestora, vor beneficia de cazare pe o perioada determinata, masa, asistenta psihologica, juridica, medicala, si chiar de asistare in instanta mdaca este necesar.

Psihologii au determinat ca acei copii care traiesc in sanul unei familii violente, chiar daca nu sunt loviti de agresor, simplul fapt ca sunt martori la violenta le poate afecta dezvoltarea fizica si psihica, cu traumatisme adeseori ireversibile asupra lor. Copiii care traiesc in medii acut violente dezvolta in mai mare masura comportamente agresive, uneori delincvente, cum ar fi consumul ilicit de droguri, aderarea la gasti de cartier, abandoneaza in mai mare masura scoala iar ca adulti devin, in majoritatea cazurilor, agresorii propriilor lor familii.

Violenta in familie reprezinta o serioasa problema de sanatate publica, agresiunile impotriva femeii consituind o importanta cauza de deces si incapacitate de munca, la fel de grava ca si cancerul, care afecteaza sanatatea intr-o masura mult mai mare decat accidentele de munca si malaria la un loc.

{ 1 comment… read it below or add one }

florina October 25, 2011 at 16:31

majoritatea adultilor nu isi dau seama de gravitatea situatiei….copii pot avea mult de suferit

Articol anterior:

Urmatorul articol: