Calculatorul in viata copilului

In ultimii ani, calculatorul este un obiect tot mai des intalnit intr-o casa, o prezenta incontestabila in viata oamenilor. Faptul ca copiii isi vad parintii la calculator, fie ca isi platesc facturile, sau lucreaza pur si simplu. Aceste oportunitati sunt transmise si copiilor, chiar neintentionat.

Majoritatea copiilor din ziua de astazi, invata mai intai sa foloseasca mouse-ul, inainte sa stie cum sa tina un creion in mana; joaca jocuri la calculator in loc sa foloseasca carti de colorat si creioane colorate; asculta povesti pe CD, in loc sa le citeasca cu parintii in pat. Incet, vechile traditii se transforma, si nu mai sunt aceleasi.

Unul dintre efectele petrecerii unui timp indelungat in afata monitorului, este faptul ca cei mici nu mai interactioneaza cu cei din jur. In cazul in care copiii isi petrec toata ziua in fata unui monitor, ei nu vor invata sa-si imparta lucrurile, sa-si astepte randul, si uneori nu vor cunoaste lucruri de baza, simple, precum bunele maniere. Copiii au nevoie sa interactioneze cu alti copii, adulti si animale. Ei au nevoie sa experimenteze lucrurile mai intai cu mana si nu in fata unui monitor de calculator.

Un alt efect secundar, poate cel mai grav, este faptul ca inocenta copiilor care navigheaza pe internet, este faptul ca pot deveni tinte usoare pentru adultii care se dau drept copii cu aceeasi varsta, iar acestia pot deveni foarte usor tinta obsedatilor sexuali. De cele mai multe ori, copiii nu isi dau seama de aces lucru, si foarte multe discutii se terminina intr-o maniera nefericita.
O alta problem ape de alta parte, o reprezinta faptul ca la un moment dat copilul nu mai poate deosebi realitatea de fantezie.

Calculatorul insa, conform sociologilor, poate avea si efecte benefice: copiii care il folosesc sunt mult mai inteligenti, iar schimbarea tehnologiilor este acceptata mult mai usor.

Folosit cu masura, calculatorul ne este un bun prieten. Iata cateva din avantajele utilizarii calculatorului de catre copil:

– invata sa caute si sa utilizeze informatia, folosind mai multe surse;
– isi imbogateste cunostintele cu informatii din domenii variate;
– cele mai multe jocuri dezvolta viteza de reactie, gandirea logica, spiritul competitiv;
– poate invata prin joc (deci intr-un mod placut si accesibil ) culorile, cifrele, literele, figurile si formele geometrice etc.;
– invata sa foloseasca un instrument pe care il va folosi in anii urmatori, la viitoarea slujba si fara de care ar avea un handicap fata de colegii de generatie.

Pentru o dezvoltare armoniosa fizica si psihica copiii au nevoie sa isi petreaca timpul liber astfel: jucandu-se, lecturand o carte sau o revista, plimbandu-se in aer liber, practicand un sport.

Urmarirea unui film de animatie, a unui alt program TV sau petrecerea timpului liber in fata calculatorului sunt activitati sedentare fiind factori determinanti ai obezitatii, dar mai ales poate crea dependenta.

Articol anterior:

Urmatorul articol: