Dezvoltarea limbajului la copilul de 1-3 ani

Pana la varsta de un an, copilasul este capabil sa spuna doar cateva cuvinte, dupa care stagneaza cateva luni, pana la aproximativ un an jumatate. La varsta de 2 ani, copilul este capabil sa spuna si sa retina 200-250 cuvinte. Pe masura ce va creste in varsta, acumuleaza tot ce poate, este atent la tot ce se spune in jur, iar la 3 ani are un ‘bagaj’ de aproximativ 1000 cuvinte.

Dupa varsta de un an si jumatate, copilul foloseste cateva cuvinte, intr-o propozitie, dar din care lipsesc conjunctiile si prepozitiile. De aceea, pentru foarte multe persoane din afara familiei, este foarte greu sa inteleaga ce a vor sa exprime cei mici la aceasta varsta. In aceasta perioada a varstei, parintii sunt cei care joaca rolul de ‘translatori’.

Pentru evolutia limbajului copilului, este necesar ca parintii acestuia sa comunice foarte mult, clar, corect si rar. Cu cat parintii folosesc propriile cuvinte ale copiilor, cu atat acestia vor intarzia in dezvoltarea limbajului lor. Parintii au un rol foarte important in aceasta dezvoltare, deoarece sunt cei mai apropiati in relatia cu proprii copii. Ei sunt cei care decid care informatii sunt relevante pentru cunostiintele copiilor.

La varsta de 2 ani, este perioada “De ce?”. La aceasta varsta, copii pot pune intrebari foarte creative, care pot da ‘batai de cap’ in gasirea raspunsurilor. Raspunsurile trebuie sa fie prompte, pozitiv si in directa legatura cu intrebarile copilului. Cel mai important, raspunsurile trebuie sa fie clare si complete, iar explicatiile in asemenea masura incat copilul sa inteleaga. La aceasta varsta copilul confunda raspunsul cu intrebarea, si foarte usor poate spune “Mai vrei?” cand doreste ceva, in loc de “Mai vreau”. Tot in dezvoltarea abilitatilor de comunicare a copilului, un punct foarte important este acordarea increderii in acesta, si lasarea initiativei conducerii dialogului pe seama lui.

Spre varsta de 3 ani, copiii incep sa vorbeasca din ce in ce mai bine, si sunt intelesi din ce in ce mai clar de ceilalti, chiar pot surprinde prin corectitudinea rostirii unor cuvinte mai complexe.

Articol anterior:

Urmatorul articol: