Copilul intre un an si 2 ani – Perioada distructiva

La varsta de 1 an, copilul deja incepe sa exploreze mediul in care traieste si incearca sa il ‘cucereasca’. Incepand de acum, se plimba prin casa si incearca sa descopere ce se afla in toate colturile casei. Cea mai mare problema pe care o face copiii de aceasta varsta, este aceea sa ‘cotrobaie’ peste tot, sa deschida usile de la dulapuri, sa traga tot ce se afla pe masa. Curiozitatea isi spune cuvantul in aceasta perioada, iar toate aceste actiuni sunt modalitatea de a atrage atentia parintilor asupra lui.

O alta problema cu care se confrunta parintii in aceasta perioada este folosirea creioanelor colorate in locuri ‘neadecvate’. Desenatul peretilor, usilor, oglinzilor sau a mobile este o practica obisnuita pentru toti copiii. Se pot evita asemenea situatii, daca creioanele colorate sunt de tipul celor care pot fi sterse usor. Astfel se pot evita usor ca mobila din casa sa devina nefolositoare, sau ca peretii sa fie zugraviti la fiecare cateva luni.

Cu cat inainteaza in varsta, copilul incepe sa isi dezvolte personalitatea. Incepe sa arunce orice lucru pe podea, incepand de la jucariile preferate si pana la mancare.

In jurul varstei de 2 ani, copilul incepe sa fie din ce in ce mai dificil, si poate face chiar ‘mofturi’. Cel mai des se intampla cu mancarea. Chiar daca este mancarea lui preferata, de multe ori o poate refuza, pur si simplu, fara un motiv anume. Solutia este sa nu fie flortat. Peste ceva timp, copilul insusi va cere sa manance.

Articol anterior:

Urmatorul articol: