Icterul la nou-nascuti

Icterul la nou-nascuti este o afectiunde foarte des intalnita, caracterizata printr-o culoare galbena a pielii si a unor parti din blobul ocular a nou-nascutului. Aceasta este cauza acumularii unei cantitati mai mari de bibirulina in sange. Aceasta este produsa prin distrugerea celulelor rosii din sange.

Tipuri de icter:

Icter fiziologic – este icterul pe care majoritatea copiilor il fac. Apare aproximativ in primele 2-3 zile de la nastere si dispare in 1-3 saptamani. Daca icterul persista mai mult de 3 saptamani, este necesara consultarea medicului.
Icter de alaptare – este icterul care apare dupa 2-7 zile de la prima alaptare.
Atrezie biliara – este un blocaj al canalelor biliare, si se poate produce daca bebelusul are peste 2 saptamani de la nastere si inca are icter. Inca un semn este faptul ca scaunele au o culoare neobisnuit de palida.

Simptome

Principalul semn de icter este culoarea pielii neobisnuit de galbena. De obicei, culoarea galbena apare prima data pe fata si pe piept, in primele 5 zile dupa nastere.
Rar, icterul nou-nascutului poate fi determinat de unele afectiuni asociate ale acestuia. Coloratia in galben a tegumentelor care apare in mai putin de 24 de ore de la nastere, are rar ca si cauza icterul neonatal si acesti copii trebuie investigati pentru alte cauze.

Bilirubina rezultata din distrugerea eritrocitelor (globulele rosii ale sangelui) imbatranite, este preluata de ficat unde este legata de un acid, proces ce se numeste conjugare si apoi este excretata in compozitia bilei ajungand astfel in intestin de unde este eliminata prin materiile fecale, nu inainte de a fi transformata sub actiunea bacteriilor intestinale. Orice factor care perturba una din fazele acestui proces, determina acumularea de bilirubina in sange si aparitia icterului.

In timpul vietii intrauterine, bilirubina din sangele fatului traverseaza placenta si ajunge in sangele mamei de unde este prelucrata si excretata de catre ficatul mamei. Dupa nastere, acest proces insa trebuie realizat de organismul nou-nascutului.

Deoarece in prima saptamana de viata ficatul nou-nascutului este inca incomplet maturat, nu poate metaboliza suficient de repede intreaga cantitate de bilirubina, ceea ce determina acumularea ei in sange si aparitia dupa 2-3 zile a icterului.

Investigatii si Tratament

Daca dupa 4 saptamani, nu sunt semne de ameliorare ale icterului, este necesara consultarea medicului. Acesta, in functie de modul in care se prezinta bebelusul, poate desemna o serie de investigatii care trebuie efectuate.

Tratamentul consta in reducerea bibiruluinei din sange, prin diverse metode. Cea mai intalnita metoda de a reduce nivelul bibiruluinei este prin fototerapie. Aceasta foloseste lumina fluorescent care intensifica transformarea bibiruluinei de la nivelul pielii inntr-o forma pe care corpul o poate elimina mai rapid.
Exista doua tipuri de fototerapie: fototerapia standard care se practica in spital, si fototerapia la domiciliu, care utilizeaza un dispozitiv din fibre optice, de forma unor paturi. Acestea actioneaza mai lent, iar din aceasta cauza se utilizeaza in tratarea unor forme mai usoare de icter.

O alta forma de tratament este administrarea de cortizon sau fenobarbital, insa numai sub supraveghere medicala.

In cazul icterului de alaptare, unii medici, recomanda intreruperea pentru 2-3 zile a alaptatului, pentru a permite scaderea nivelului de bibirulina.

Pe tot parcursul tratamentului, este necesara supravegherea indeaproape a copilului, si rasportarea medicului oricarei modificari survenite.

Articol anterior:

Urmatorul articol: