Concediul de maternitate si concediul de ingrijire a copilului

Va vom prezenta mai jos cateva lucruri pe care fiecare mama trebuie sa le stie, referitoare la drepturile sale, inca din momentul in care aceasta ramane insarcinata. Am extras pentru voi cateva paragrafe, care, consideram noi, sunt cele mai importante, si pe care trebuie sa le stiti.

1. Conform OUG 148/2005, reactualizata prin OG 1/2006 si OUG 44/2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 RON.

2. Cele 12 luni mentionate mai sus, pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.

3. Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 100 RON.

4. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii, este de 200 RON lunar, pentru copiii in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu handicap. De acest drept beneficiaza si persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament.

5. Parintii care au mai mult de 3 copii, pot beneficia, deasemenea, de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului. Durata acestui concediu de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii copilului. Aceasta perioada constituie perioada asimilata stagiului de cotizare (vechime in campul muncii).

6. Concediul de risc maternal
Conform OUG 96/14.10.2003, concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale.

7. Alte drepturi

Conform aceleiasi OUG 96/14.10.2003, femeile insarcinate pot benefcia de dispensa pentru efectuarea cinsultatiilor prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

Daca mama isi reia activitatea, Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pause se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic. Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca ai nu diminueaza veniturile salariale.

Trusoul pentru nou-nascut
– se acorda conform Legii 482/2006 “o singura data fiecarui copil nou-nascut”, in cuantum de 150 RON. Dosarul se depune si se inregistreaza la autoritatile administratiei publice locale.

Alocatia pentru copii nou-nascuti – se acorda conform Legii 416/2001 “pentru fiecare primii 4 copii nascuti vii”, o singura data/ copil, fiind in valoare de 230 RON, incepand din ianuarie 2009.

8. Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) si indemnizatia pentru concediul de maternitate

Mamele au dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 zile calendaristice.

De regula, concediul pentru sarcina sa acorda pentru o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere.

Cele doua concedii, de sarcina si de lauzie, se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea mamei, in asa fel incat durata minima a concediului de lauzie sa fie de 42 zile calendaristice.

Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza ca fiind 85% din venitul baza de calcul (brut).

9. Indemnizatia de crestere a copilului

Indemizatia pentru crestere si ingrijire a copilului se acorda dupa scurgerea celor 126 zile prevazute de lege, si se calculeaza ca fiind 85% din media veniturilor nete reealizate ale mamei din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 RON si nu mai mult de 4.000 RON. (potrivit legii 257/2008).

Documentatia pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, sau incepand cu data nasterii copilului, daca mama nu a beneficiat de venituri in ultimele 12 luni.

10. Concediul pentru ingrijirea copilului

Pentru copilul in varsta de pana la 7 ani, si a copilului cu handicap pana la 18 ani, unul dintre parintii copilului, poate beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului, avand o durata de max. 45 zile/an pentru fiecare copil, cu exceptia in care copilul este diagnosticat cu boli contagioase, neoplazii sau este supus unor interventii chirurgicale. Concediul este stabilit de medicul de familie, iar dupa depasirea termenului, de medicul specialist.

{ 11 comments… read them below or add one }

RIZEA MARIA October 25, 2011 at 20:04

DACĂ EU SUNT ÎNSĂRCINATĂ , ŞI AM UN SALARIU DE 633 BRUT , CU NORMĂ PARŢIALĂ POT BENEFICIA DE INDEMNIZAŢIE?

parinti October 27, 2011 at 12:35

Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;

c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate…

3. Asa cum reiese de mai sus plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale imozabile sau perioade asimilate.

4. Puteti incheia un CIM cu timp partial (o ora pe zi sau pe saptamana) si veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Rapunsul in consecinta este:daca in cele 12 luni anterioare nasterii ati contribuit la bugetul asigurarilor sociale,chiar si cu o norma partiala,sunteti indreptatita sa primiti indemnizatia pentru cresterea colpilului.

Anonim October 28, 2011 at 12:25

Buna. Daca sunt insarcinata in luna a 6-a si de luna urmatoare angajatorul actual a decis sa incheie activitatea firmei, pot sa intru in concediu prenatal, si in cazul acesta as primi in continuare salariul normal sau raman pur si simplu fara job si devin somera?

elena October 31, 2011 at 16:18

Cel mai bine ar fi sa intri in somaj. Fiind in somaj poti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.
Certificatele medicale le duci la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste. Cererea pentru CCC o faci catre Agentia de Somaj iar actele le depui la Primaria de care aparti cu domiciliul.
Bafta multa!

Mihaela December 29, 2011 at 15:59

Buna…sunt insarcinata de o luna… lucrez cu carte de munca de un an si jumatate,dar de noapte.Ce solutii am pt a avea un venit cert in fiecare luna si pt a beneficia de concediu de maternitate si de ccc atata timp cat trebiue sa renunt la acest serviciu?Ma gandesc ca sg varianta ar fi sa imi iau somaj,nu?Astfel,as avea continuitate pt cele 12 luni necesare.Cui trebuie sa ma adresez?

burlacu melania March 12, 2012 at 08:52

am un baietel de aproape 6 luni si am optat pentru a sta acasa in concediu de crestere si ingrijire timp de un an.se poate oare prelungi periada de concediu pentru inca un an?se fac alte hartii?cum se procedeaza?

parinti March 14, 2012 at 14:50

Odata ce ai optat pentru concediu crestere copil pentru 1 an, NU mai poti reveni asupra acesteia. Se accepta intoarcerea la serviciu mai devreme de perioada solicitata, insa nu mai tarziu decat cea pentru care ai optat initial.

nuti March 14, 2012 at 14:36

buna.am nascut pe 27 februarie iar acum am fost anuntata ca firma la care am lucrat a intrat in faliment si m-au pus sa semnez un preaviz.ce e de facut?

parinti March 14, 2012 at 15:04

Conform art, 60 din CM:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

f) pe durata concediului pentru angrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

Insa, conform OUG 96/2003, ART 21, lit.e, alineatul 3 spune ca:

Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.

Deci, ca si concluzie, angajatorul te poate informa asupra deciziei de concediere si este perfect legala.

roxana February 22, 2013 at 20:18

buna seara am o intrebare?sunt insarcinata in 3 luni si din luna februarie de lainceput m-au bagat in risc maternal doctorita de familie.si am anuntat la munca.insa trebuia de o saptamana sa iau concediu de risc si doctorita nu mi la dat inca ca nu la facut.dupa ce mil da trebuie dus undeva oare?oare e cum este si cu concediile medicale trebuie vizate si apoi la munnca?astept raspuns multumesc

Giulia September 12, 2013 at 23:12

Bună! Am și eu o întrebare..eu beneficiez de șomaj din Italia pentru o perioada de 6 luni. Problema este ca sunt însărcinată în 4 luni iar șomajul se termina curând. Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de concediul de maternitate în Romania? mi s-a spus ca după ce termin șomajul trebuie sa mă angajez pana nasc pentru a avea continuitate și pentru a beneficia de maternitate. În plus trebuie sa prezint în tara o serie de documente din Italia ( traduse și legalizate ). Oare investesc în drumuri și în acte degeaba sau chiar se poate așa ceva? Sunt un pic sceptica pentru ca la noi în tara lucrurile se schimba mereu. va mulțumesc!

Articol anterior:

Urmatorul articol: