Mastita

Ce este mastita?

Mastita este o infectie bacteriana a ssanului, care se produce in general ma mamele care alapteaza. Mai rar, se poate produce si la femeile care nu alapteaza, sau chiar la copii.

Cauza aparitiei mastitei

Cauza exacta a aparitiei mastitei nu se cunoaste exact. Se considera ca bacteriile intra in san prin crapaturile existente la nivelul sanului. Numai ca mastita apare si la femeile care nu prezinta crapaturi la nivelul sanului.

Cum se manifesta?

La nivelul sanilor se prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma. Adesea, aceasta este insotita de inrosirea sanilor, febra si dureri puternice la nivelul sanului.

De cele mai multe ori, doar durerea sanilor, nu poate fi diagnosticata drept mastita. Aceasta trebuie sa fie insotita de existenta unei zone tari. De aceea, este necesara consultarea doctorului, pentru ca mastita se poate confunda usor cu blocarea canalelor sanului.

Tipuri de mastita

– Mastita acuta – se observa in general in timpul alaptarii si mai ales la inceputul lactatiei. Cel mai adesea nu exista complicatii in cazul acestui tip de mastita.
– Mastita cronica – este cauzata de infectii bacteriene recurente sau de o dereglare hormonala.
– Mastita carcinomatoasa – este o forma de cancer de san a carui evolutie este uneori grava.
– Mastita granulomatoasa – este o forma rara, dar benigna de inflamatie a sanului. Evolutia sa este buna – mastita granulomatoasa regreseaza in mod spontan.

Tratarea mastitei

O simpla blocare a canalelor sanului, pot disparea de la sine foarte usor, in max. 48 ore de la aparitie. In tot acest timp, daca mama alapteaza, copilul poate fi mai agitat, deoarece fluxul de lapte este mai lent decat de obicei.

Este necesara continuarea alaptarii din sanul respectiv, deoarece astfel se exercita presiune asupra acestuia, si se va debloca mai repede. Continuarea alaptarii trebuie insotita de masari usoare, aplicarea unor presiuni asupra sanului in momentul alaptarii.

Pentru mastita acuta, se recomanda tratament de cel putin 10-12 zile cu antibiotic; chiar daca simptomele s-au ameliorat, este necesara continuarea tratamentului prescris de medic. Pentru mastita cronica se pot prescrie progesteron, danazol si bromocriptina.

Prevenirea mastitei

Riscul aparitiei mastitei, mai ales pe perioada alaptarii, poate fi redus, daca:

– Se hraneste copilul la un interval regulat, pentru a evita umplerea sanilor pana devin durerosi.
– Se golesc sanii complet dupa fiecare supt, chiar cu ajutorul pompei, daca este necesar.
– Se altreneaza sanul cu care incepe fiecare alaptare.
– Daca apare o problema, nu se intrerupe alaptarea.
– Bebelusul trebuie sa cuprinda intreaga areola a sanului in gurita, nu doar sfarcul.
– Adoptarea unei igiene stricte, atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Articol anterior:

Urmatorul articol: