Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Inca de la primele semne de sarcina, sanii trec printr-o serie de modificari, pregatindu-i pentru alaptare. In timpul alaptarii, sanii necesita o ingrijire speciala, pentru a evita infectiile la nivelul canalelor lactofare sau la nivelul cavitatii bucale a bebelusului. Acesta poate face foarte usor afte bucale!

Pentru a evita aceste lucruri, este necesar sa va spalati pe maini inainte de a atinge mamelonul. Acesta este un loc foarte sensibil si predispus la infectii, iar prin intermediul laptelui sau a calanelor lactofare, se poate transmite foarte usor o eventuala infectie. Medicii recomanda curatarea sanilor cel putin o data pe zi, cu apa si sapun.

Sanii se schimba pe toata durata sarcinii si a alaptarii. Acestia devin mai mari, plini, grei, sensibili, iar aureolele se inched la culoare datorita hormonilor care controleaza pigmentarea pielii.

Dupa alaptare, dupa ce se va itarca bebelusul, sanii vor deveni lasati si lipsiti de fermitate.
In tot acest timp insa, un rol foarte important in pastrarea aspectului sanilor, il are sutienul. In lipsa acestuia, sanii sunt sustinuti de pielea acestuia, iar in timp se vor lasa. Pe tot parcursul alaptarii, trebuie ales un sutien care sa sustina bine sanul, dar fara sa il stranga. Sutienul ideal va oferi o sustinere buna, are exact marimea potrivita, atat la cupe cat si la circumferinta bustului si nu are sarme sub cupe.

Cremele speciale pentru sani sunt si ele binevenite. Cautati in special cele cu un continut mai mare de collagen, elastina, vitamina E, extracte din germeni de grau. Acestea va mentine sanul hidratat si ii va pastra elasticitatea. Este recomandata masarea sanilor, cel putin o data pe zi.

Articol anterior:

Urmatorul articol: