Biberoane

In cazul in care nu vreti sau nu puteti sa alaptati bebelusul veti ajunge (ca atatia altii inaintea dvs) la solutia biberoanelor si a laptelui praf. In primele saptamani de viata bebelusul va bea lapte in medie la fiecare trei ore, insa acest interval va creste destul de repede spre patru ore, ceea ce inseamna ca vor fi cam sase-sapte mese pe zi (24 ore). Insa aceasta este o medie, deci vor fi bebelusi care vor manca mai des sau mai rar, in functie si de greutatea lor. Oricum bebelusii va vor ghida si ei, cand le e foame va vor da de inteles prin tipetele lor, cand nu le mai este foame vor refuza pur si simplu sa mai bea.

In privinta numarului de biberoane, este bine sa aveti macar vreo patru-cinci mari (180-240ml), pentru lapte, si unul-doua mici (120ml), pentru lapte in primele luni, pentru apa sau sucuri de fructe dupa ce bebelusul va creste mai maricel. Biberoanele vor trebui spalate si sterilizate dupa fiecare utilizare, sterilizarea facandu-se prin fierberea biberoanelor, inelelor si tetinelor in apa clocotita, timp de 20 de minute. Odata la cateva zile, puteti steriliza si suzetele folosite de bebelus.

Pentru prepararea biberoanelor cu lapte, urmati cu strictete instructiunile de folosire a laptelui praf ales (dozaj, mod de preparare). In privinta numarului de mese recomandat, tineti minte ca este vorba de o recomandare, nu de instructiuni stircte (precum cele de folosire). Lasati bebelusul sa va ghideze. Dupa ce ati preparat laptele, intotdeauna verificati sa nu fie prea fierbinte (mai ales daca il incalziti sau reincalziti la cuptorul cu microunde) turnand cateva picaturi pe dosul palmei. Se intampla des ca biberonul in sine sa fie cald, insa laptele sa fie fierbinte.

Biberoanele cu lapte pot fi pregatite in avans pentru ziua in curs (desi recomndabil este sa-l pregatiti chiar inaintea mesei), cu conditia sa le conservati la frigider. Sub nici o forma nu pregatiti biberoane cu lapte pentru a doua zi. De asemenea, resturile de lapte nebaute de bebelus si ramase in biberon se arunca, nu se pastreaza pentru masa urmatoare.

In cazul in care nu stiti cat de mult lapte va manca bebelusul (se intampa in primele luni), faceti cantitatea recomandata pe cutia de lapte praf pentru o masa, si folositi unul din biberoanele mici pentru a face o cantitate suplimentara daca e cazul.

Articol anterior:

Urmatorul articol: