Albactarea

Albactarea, sau mai pe intelesul tuturor, intarcarea, este un moment important, atat pentru mama cat si pentru copil, din punct de vedere fizic si emotional.

Pentru foarte multe mamici, acest moment este foarte dificil, pentru majoritatea copiilor care sunt ‘dependenti’ de laptele matern si de san dar si pentru cei care au refuzat biberonul.

Cand se face intarcarea?

Medicii recomanda ca bebelusul pana la 17 saptamani sa fie hranit exclusiv cu lapte matern sau exclusiv cu formule de lapte, iar dupa varsta de 5 luni sa inceapa sa fie introduse alimente solide.

Tot medicii, recomanda ca orice copil sa fie alaptat pana la un an, insa mama este singura in masura sa stabileasca cand este momentul potrivit pentru aceasta operatiune.

Intarcarea nu trebuie facuta brusc si imediat. Pentru inceput, este indicat ca o masa pe zi sa fie inlocuita cu formula de lapte, timp de o saptamana. In cea de-a 2-a, se vor inlocui 2 mese, de preferinta consecutive. Incet-incet, in cateva saptamani copilul va fi intarcat. Daca bebele tot nu accepta biberonul, incercati sa il inlocuiti cu o canita cu cioc.

Daca veti apela la aceasta metoda, productia de lapte se va diminua, insa alaptatul inainte de culcare va fi cel mai greu de suprimat, iar acesta de obicei este ultimul la care se va renunta.

Pe parcursul intarcarii, este bine sa purtati un sutien fix marimii bustului, si fiti atente la eventuali noduli care se pot forma la sani. In toata aceasta perioada, sanii pot deveni tari, grei, oferindu-va senzatia de un discomfort prelungit. Compresele cu apa rece, va vor ajuta sa va simtiti mai bine, dar si mulsul. Nu goliti sanul in totalitate, deoarece cantitatea ramasa va fi absorbita de organism.

Exista destul de multe cazuri, in care intarcarea brusca a functionat foarte bine pentru copil. Fie faptul ca mama a trebuit sa plece de langa copil pentru o perioada de cateva zile, fie din alte motive, copilul s-a adaptat relativ usor la ‘noua masa’.

Daca veti apela la intarcarea brusca, saniii vor fi foarte plini, si va trebui sa va mulgeti de cateva ori pe zi, iar apoi din ce in ce mai rar. Diferenta de lapte care nu va fi mulsa va fi absorbita de organism. Chiar daca ati auzit ca exista medicamente care opresc lactatia, nu este recomandata administrarea lor, daca nu sunt prescrise de catre medicul dvs.

Unele mame prefera sa-si intarce micutii dupa ce acestia au implinit sase luni, in timp ce altele aleg sa-si alapteze copiii pana cand acestia vor hotari sa devina independenti. Indiferent de etapa, intarcatul gradual este cel mai bun, deoarece mama, sanii sai si copilul vor avea nevoie de timp pentru a se acomoda cu schimbarile.

Tineti minte, insa, ca alaptatul este si un prilej extraordinar prin care bebelusul isi obtine starea de confort si relationeaza cu mama sa.

Articol anterior:

Urmatorul articol: